over de KUNSTENAAR

Dit zijn de kunstenaars achter de kunstwerken van KUNSTopstraat een buitenexpo in het centrum van Spakenburg en rondom de haven.
Man uit Andalusië

Hilda de Boer

Hilda de Boer | schilderkunst, pasteltekeningen, workshops en lessen

www.hildasvrolijkeportretten.nl

Hilda over haar werk
Ik heb van mijn hobby deels mijn werk gemaakt en geef sinds een aantal jaren les in tekenen met pastelkrijt. Daarnaast schilder ik ook met olieverf en mijn passie ligt bij het tekenen van portretten. Dat kan van alles zijn, van baby’s tot oude getekende mensen. Bij voorkeur teken ik vrolijke portretten.

gedicht WARMonthaal

Mattie Goedegebuure

Mattie Goedegebuur | woord- en dichtkunst
https://mattiegoedegebuur.wordpress.com/ (proza) | http://matcatgo.blogspot.com/ (poezie)

Profiel Mattie Goedegebuur
Mattie is al heel haar leven een mensenmens. Ze zet met haar pen de wereld even stil als ze haar observaties en emoties beschrijft in taal. Haar gedichten laten zich lezen als foto’s. Haar poëzie en proza staan in 7 dichtbundels, 72 verzamelbundels en 5 verhalenbundels.

Mattie over haar werk
Ik maak foto’s van iets wat ik mooi vind of wat mij opvalt en ik schrijf daar gedichten bij om mensen er anders naar te laten kijken, een ander perspectief werpt soms een heel ander licht op iets wat men al kende en zet dan aan het denken.

Nieuws van gisteren

Yvonne Huygen

Yvonne Huygen | pentekeningen
Galerie Artstudio11, Dorpsstraat 11
@artstudio11nl | www.artstudio11.nl

Opening Atelier
Open in een weekend tijdens de kunstmaand. Er wordt dan werk van Monique Huygen en Yvonne Huygen getoond. Pentekeningen en schilderijen op doek acryl en olieverf. Artprints worden tijdens de septemberKUNSTmaand verkocht en bij Cho&co, Lofthus Interior Spakenburg en online. Kom gezellig een kijkje nemen in de studio van Dorpsstraat 11 tijdens septemberKUNSTmaand. Kijk in de activiteitenkalender voor openingstijden van het Atelier of volg Artstudio11 op Facebook of Instagram.

Spakenburgse dame

Marion Schaap

Marion Schaap | glaskunst
Atelier Bunschoten, Verlengde Oostsingel 29 | www.atelierbunschoten.nl

Profiel Marion Schaap
Marion Schaap, geboren en getogen in dit prachtige dorp.
Opleiding: 7 jaar VAN (vrije academie Nunspeet)
3 jaar ITIP( instituut voor toegepaste psychologie).
Glass art IKA Mechelen België (instituut voor Kunst en Ambacht)

Marion over haar werk
Transparantie en kleuren dagen mij uit, steeds vaker durf ik vaste patronen en vormen los te laten. 

Over ATELIER BUNSCHOTEN

Atelier Bunschoten gaat de uitdaging aan om creativiteit met bezinning te combineren. Aan de hand van verschillende thema’s geven we aandacht aan het creatieve proces, om zo op verschillende manieren naar bestaande vormen en patronen te kijken. Hoe kunnen we weer leren spelen met vorm en leegte, om zo te komen tot een werkelijke grenzeloze creativiteit.

Portret Leah

Lizeth de Weger

Lizeth de Weger | fotokunst
www.lizethdewegerfotografie.nl

Lizeth over haar werk
Ik ben Lizeth de Weger woon sinds 1994 in Spakenburg. Ik heb zo’n 6 jaar geleden fotografie opgepakt. Ik richt mij met name op portretfotografie. Daarnaast word ik ook erg blij van familie-, event- en productfotografie.

Herring vacuum

Kim van Dooren

 Kim van Dooren | tegelkunst
@atelierint100 | www.int100.nl

Detail van tegelkunstwerk ‘Herring vacuum’
Tegeltableau van 6 tegels van 20×20 centimeter (totaal 60×40) van meerdere haringen die hun eigen weg lijken te gaan. De luchtbellen verraden dat de atmosfeer waarin zij zich bevinden noch water noch lucht is. Een vacuüm wellicht? Materiaalgebruik: 6 aardewerk tegels beschilderd met onderglazuren , was en transparante glazuur. Ingelijst in grijze baklijst

Bella Bag in blue

Babette Heijnen

 Babette Heijnen | tekenkunst
@bella_drawsss | www.belladraws.jouwweb.nl

 ‘Bella Bag in Blue’
2020 – 42 x 29,7 cm – materiaal: Lana tekenpapier, indigo C300 coloursoft potlood van Derwent en bladgoud.

Profiel Bella drawsss
Babette Heijnen is een jonge en enthousiaste tekenares van 14 jaar. Haar talent werd al menigmaal opgemerkt door docenten op school, op haar 11e is ze begonnen met professionele tekenlessen. Eind 2019 won ze met haar getekende zelfportret de tweede prijs bij de: ‘Nationale Selfie Portret Wedstrijd’. Babette hoopt met haar kunst mensen aan het denken te zetten en te inspireren. 

Babette over haar werk
Bella Bag in Blue’ hoort bij de serie: ‘Klederdracht’. Laatst vond ik op zolder een oude beugeltas, deze bleek van mijn overgroot oma te zijn geweest. Ik vond hem erg mooi, al die kleine kraaltjes en de details op de beugel. Ik was meteen geïnspireerd, na veel schetsen had ik besloten om de tekening helemaal in het blauw te tekenen. Dit maakt het werk anders dan anders en geeft een mooi effect. Met een klein beetje bladgoud lijkt het alsof de kraaltjes schitteren. 

Hond met bal

Jeannet Klamer

Jeannet Klamer | schilderkunst


Profiel Jeannet Klamer
Jeannet schildert sinds 2011. Ze maakt gebruik van acrylverf op doek of papier en houdt van het schilderen in een losse toets met heldere kleuren.

Eemdijk 2042

Jos Schellart

Jos Schellart | dichtkunst
Eemdijk 49, Eemdijk

Monding van de oude haven

Museum Spakenburg

In het museumcafé van Museum Spakenburg staan tijdens de KUNSTmaand de collectie tegeltableaus centraal.
Vanaf de 17de eeuw laten welgestelde burgers en kooplieden tegels aanbrengen rond de haard. Tegels zijn hittebestendig, houden vocht tegen en zijn makkelijk schoon te houden. Ook in Bunschoten-Spakenburg zijn veelvuldig tegeltableaus en ornamenttegels in interieurs aangebracht. De tegelcollectie van Museum Spakenburg bestaat voornamelijk uit 19de -eeuwse exemplaren met maritieme voorstellingen in visserswoningen en agrarische voorstellingen bij de boeren. Ze zijn veelal gered toen oude pandjes in de jaren zestig plaats moesten maken voor nieuwbouw. 

Recent heeft Museum Spakenburg een nieuw tegeltableau aangeschaft, met een kleine knipoog naar de oude tegelcollectie. Het tableau draagt de titel ‘Kraplap’ en is ontworpen door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann (1980). De kraplap is zonder twijfel het meest kenmerkende onderdeel van de Spakenburgse klederdracht. Kim heeft zich bij dit werk laten inspireren door een kraplap van Indiase sits uit de collectie van het museum. Er is zodoende een mooie verbinding ontstaan in plaats en tijd, materiaal en functie.
Tijdens de kunstmaand wordt zowel dit werk als ook de oude tableaus in het vrij toegankelijke museumcafé tentoongesteld. 
Demonstratie tegelkunst
Op zaterdag 12 en 26 september (van 11.00 uur tot 15.00 uur) verzorgt Kim van Dooren een demonstratie van haar tegelkunst in het museum. 

De gouden kooi

Angela van Echten

Angela van Echten | glaskunst, gedichten

www.angelglas.nl

Profiel Angela van Echten
Angela is glaskunstenaar en hoopt met haar glassculpturen mensen te bemoedigen. Angela is ernstig ziek geweest. En in deze zware periode was kunst een tijdlang haar enige houvast. Te ziek om een potlood vast te houden of een schets te kunnen maken, gaf het maken van kunst haar weer een doel. “Kunst kan veel betekenen voor zowel maker als toeschouwer. Ik hoop dat mijn kunst mensen mag raken.”

Art & Fashion

Ellen Frederique Heijnen

Ellen Frederique Heijnen | fotografie
@ellenfrederique | www.ellenfrederique.nl

Ellen over haar werk
Mijn naam is Ellen Frederique, portret fotograaf. Ik werk graag met natuurlijk licht en hou ervan om mijn verbeelding te gebruiken om iets moois te creëren. Mijn foto’s zijn elegant en een tikje kunstzinnig. Een lichtstraal, een kleur, of een prachtige locatie inspireren mijn werk. 

‘Is er toekomst voor klederdracht?
De traditionele klederdracht verdwijnt uit ons straatbeeld. In mijn fotoserie “Is er toekomst voor klederdracht?”, heb ik foto’s gemaakt van hedendaagse fashion gecombineerd met items uit de klederdracht van Spakenburg. Op deze foto heb ik o.a. de ‘ongermus’ gebruikt ( een gehaakt mutsje ). De foto is gemaakt in het Eemhuis in Amersfoort, de strakke lijnen in dit gebouw ondersteunen het eigentijdse beeld. De rest van de serie is te zien op mijn website.

Scheepswerf van Spakenburg

Roelof Koelewijn

 Roelof Koelewijn | Schilderkunst
www.kunstschilderroel.nl

Oude Haven in Spakenburg
Dit schilderij laat de oude haven zien in Spakenburg met de botters en de oude visbedrijven op de achtergrond. Ik heb dit gemaakt om de oude historie op doek te laten herleven.
Materiaal: olieverf op linnen

Roelof over zijn werk
Roelof Koelewijn, geboren 1955, kunstschilder uit Bunschoten-Spakenburg, gespecialiseerd in het schilderen van botters en havengezichten rond de voormalige Zuiderzee. Ook voor landschappen, portretten, stillevens, dieren en melkbussen kunt u bij mij terecht. Heeft een privé opleiding gehad van een kunstschilder uit het Gooi. Niet alleen schilder ik ter plaatse, maar ook van oude foto’s en/of ansichtkaarten, al dan niet in opdracht. Ook restaureer en maak ik schilderijen schoon.

Cape town

Reina Smit

 Reina Smit | Schilderkunst
www.art2me.nl

Reina over haar werk
Dit jaar zijn mijn werken verdeeld over 2 locaties en mag ik dit seizoen ook gaan werken vanuit mijn eigen atelier aan huis. Graag wil ik jullie hier mijn eerste en mijn laatste werken tonen. Een overzicht dus van de afgelopen jaren en diverse technieken en stijlen. Mijn losse toets probeer ik vast te houden, nog altijd geïnspireerd door de figuratieve werken van Sam Drukker maar dit keer ook door de kleurrijke inwoners van Kaapstad.

Atelier-aan-huis
Rembrandt van Rijnstraat 12b
(wo. 9.00 – 13.00 uur)  
(vr. 9.00 – 13.00 uur)

Abstract

Tineke Haverman

Tineke Haverman | abstracte schilderkunst

Tineke over haar werk
Schilderen en tekenen is voor mij een bezigheid therapie waar ik veel plezier aan beleef. Bij tekenen gebruik ik pastelkrijt en werk ik gedetailleerd, maar bij schilderen ga ik meer op mijn gevoel af. Bij schilderen gebruikt ik acrylverf. Werk veel met paletmes en handen. Sinds kort bewerk ik ook zwerfstenen met acrylstiften, dit kan je lekker aan de eettafel doen. Teken en verf pas sinds 2017 . 

Monotone

Margré van de Geest

SPUISTUDIO | Keramiek
Spuistraat 1

www.spuistudio.nl

Profiel Margré van de Geest
Margré is keramist en grafisch vormgever. Haar werk varieert van gegoten porselein tot handgevormde objecten en op de draaischijf gedraaide kommen en vazen. De werken laten allemaal een zekere rust en eenvoud zien, moderne vormen soms met grafische patronen en illustraties.
Het werk laat ook de liefde voor de Spakenburgse cultuur en historie zien. Deze achtergrond is vaak een inspiratie.
In de studio van Margré, SPUISTUDIO toont zij naast eigen gemaakt keramiek ook moderne kunst, grafisch design en originele interieur items.

Meisje

Monique Huygen

Monique Huygen | schilderkunst
Galerie Artstudio11, Dorpsstraat 11 | @artstudio11nl | www.artstudio11.nl

Opening Atelier
Open in een weekend tijdens de kunstmaand. Er wordt dan werk van Monique Huygen en Yvonne Huygen getoond. Pentekeningen en schilderijen op doek acryl en olieverf. De kunst wordt tijdens de septemberKUNSTmaand verkocht en online. Kom gezellig een kijkje nemen in de studio van Dorpsstraat 11 tijdens septemberKUNSTmaand. Kijk in de activiteitenkalender voor openingstijden van het Atelier of volg Artstudio11 op Facebook of Instagram.

Mijn schilderspotten

Sylvia Koelewijn

Sylvia Koelewijn | schilderkunst en workshops
Atelier Sylvia Schildert, Leeuwerik 48,  Bunschoten
@sylviaschildert | www.sylviaschildert.nl

Mijn Schilderspotten
Afmeting 50-60 erbij lekker kleurig en vrolijk
Materiaal acrylverf en een beetje mixed media

Sylvia over haar werk
Ik ben Sylvia Koelewijn ik ben een creatief, enthousiast en ondernemend persoon en mijn passie voor het schilderen breng ik graag over op anderen. Ik zet me graag in voor mijn cursisten en ik ben altijd wel op zoek naar vernieuwing en ga graag een nieuwe uitdaging aan.

Expositie Atelier Sylvia Schildert
Kijk in de activiteitenkalender voor opening van het Atelier.
In het Atelier een expositie van werk Sylvia (meer dan 20 schilderijen) en ook enkele van haar cursisten.

Workshops Sylvia Schildert
Workshop Kleuren mengen: donderdag 10 sept 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur
Workshop Vrij Schilderen: donderdag 17 Sept Workshop 18.30-21.30 uur

Abstract

Eipke van de Veen

Eipke van de Veen-Kok | abstracte schilderkunst

Profiel Eipke van de Veen-Kok
Eipke is een natuurtalent en heeft een sterke eigen stijl ontwikkeld. Zij schildert grote, treffende portretten met ferme penseelstreken en structuren. Sinds een aantal jaar maakt ze ook vrij werk waar ze veel van haar passie en emotie in kwijt kan.