KUNSTopstraat

over de KUNSTENAAR

Dit zijn de kunstenaars achter de kunstwerken van KUNSTopstraat een buitenexpo in Spakenburg, rondom de Zuiderzeeboulevard en de oude en nieuwe haven.
brede lach

Hilda de Boer

Pasteltekeningen en lessen
www.hildasvrolijkeportretten.nl

Profiel
Sinds een aantal jaren tekent Hilda met pastelkrijt. Heel fijn materiaal waar je snel leuke resultaten mee kunt halen. Pastelkrijt is makkelijk hanteerbaar omdat je geen kleuren hoeft te mengen, geen kwasten hoeft schoon te maken, makkelijk uitwisbaar. Het kan een beetje stof geven maar dat is dan ook alles. Pastelkrijt werd en wordt vaak gebruikt als voorstudie van een schilderij maar het materiaal leent zich ook goed om mooi werk mee te maken. Hilda is hiermee begonnen omdat ze even niet wilde zeulen met vele tubes verf en kwam erachter dat het voor haar heerlijk materiaal is. Dat wil niet zeggen dat ze schilderen niet fijn vind, alleen maar dat pastelkrijt voor haar lekker werkt. Haar keus voor (vrolijke) portretten komt voort uit liefde voor de mens in het algemeen en vrolijke mensen in het bijzonder. Als iemand lacht komt daar een heel ander gezicht tevoorschijn, altijd fijn om naar te kijken en van te genieten.

Hilda geeft les in tekenen met pastelkrijt, wilt u daar meer over weten stuur dan even een mail naar hildadeboer1@gmail.com.

Kennis is macht

Mattie Goedegebuure

Woord- en dichtkunst
https://mattiegoedegebuur.wordpress.com/ (proza) | http://matcatgo.blogspot.com/ (poëzie)

Profiel
Mattie is al heel haar leven een mensenmens. Ze zet met haar pen de wereld even stil als ze haar observaties en emoties beschrijft in taal. Haar gedichten laten zich lezen als foto’s. Haar poëzie en proza staan in diverse bundels. Mattie raakt geroerd door kleine zonnestraaltjes en grote trauma’s, een druppel op een net ontloken bloesem of een verdrietig afscheid. Ze zet de wereld stil met haar pen terwijl ze observaties en emoties in taal schildert. Als ze over de gebruikte kunstvorm spreekt zegt ze: “Inspiratie levert poëzie en transpiratie levert proza (verhalen)”.

Mattie raakt geïnspireerd door alles wat emoties losmaakt. Als de woorden vanzelf komen schrijft ze deze direct op. Als het als een wolk in haar hoofd gaat zoemen moet het een verhaal worden waar het nodige huiswerk aan te pas komt. Dit is achtergrondresearch zodat een verhaal kloppend voelt voor de lezer. Mattie wil graag delen wat haar bezighoudt en lezers meenemen op een route die wellicht een nieuw perspectief biedt op menselijke ervaringen. Mattie geeft woorden aan ervaringen uit het dagelijkse leven waar iedereen mee te maken kan krijgen. Mattie schrijft uitdagend eenvoudig. Ze zegt zelf: “Ik schrijf poëzie voor mensen die niet van poëzie houden.”

Spakenburgs meisje in coronatijd

Yvonne Huygen

Pentekeningen
@artstudio11nl

Profiel
Yvonne maakt illustratie en pentekeningen van de Nederlandse cultuur en andere aansprekende kunst. De pentekeningen zijn te koop in Spakenburg bij Cho&Co en Lofthus Interiør. Meer weten? Volg Yvonne dan op @artstudio11

konijn

Lada Zenner

Keramiek
Studio KerLamiek | www.studiokerlamiek.nl

Profiel
Lada is in het jaar 1969 in Rusland geboren en twaalf jaar geleden naar Nederland verhuisd. Sinds het jaar 2019 woont zij in Spakenburg, waar zij Studio KerLamiek heeft opgericht. Als kunstenares heeft zij zich de laatste jaren toegelegd op het werken met porselein. Haar creaties zijn met de hand beschilderd en daarom altijd uniek en anders. Lada probeert de zachtheid van het porselein uit te drukken en de gevoeligheid van het materiaal te laten zien. Zij gebruikt verschillende technieken en werkt veel met goud, lusters, verschillende soorten oliën en talrijke kleuren. De schoonheid van de natuur, oude culturen geven haar een brede inspiratie.

Ontdek hoe leuk schilderen op porselein is! Studio KerLamiek is een gezellig atelier in het hart van Spakenburg, waar workshops en lessen porselein schilderen gegeven worden, die voor iedereen geschikt zijn. Tijdens de Kunstroute kan jij in de Studio Kerlamiek de werkstukken van Lada Zenner en haar cursisten zien en meer informatie over deze techniek te krijgen.

Oude Schans B. VAN VLIJMEN

Museum Spakenburg

Schilderkunst
www.museumspakenburg.nl

Museum Spakenburg heeft in de loop van de tijd een grote collectie schilderijen opgebouwd. Een collectie die een beeld geeft van locaties die soms onherkenbaar zijn veranderd. In het museum is helaas (nog) geen plaats om een flink aantal schilderijen te exposeren. Om die reden is een schilderijenwandeling gemaakt die u op de website van Museum Spakenburg en van het Cultuur Platform kunt vinden. Drie schilderijen vindt u langs de buiten expo KUNSTopstraat.

Oude Schans; Scheepswerf met botter, B. van Vlijmen (1940)  De scheepswerf is het meest vastgelegde plekje van Spakenburg. . Dit is ook niet verwonderlijk want het is een schilderachtig stukje Spakenburg. Extra bijzonder omdat de historie van de werf teruggaat tot 1750 en deze nog steeds in bedrijf is.

Expositie ‘Leer van Vis’ 
Vanaf begin september is in Museum Spakenburg ook de nieuwe expositie ‘Leer van Vis’ te zien.

dere met gouden bloemen
van de diek

Kim van Dooren

 Atelier IN’T 100 – home of NieuwerWês
Tegelkunst | klei-sculpturen |
vintage kunstobjecten
@atelierint100 | www.int100.nl

Profiel
Kim (winnaar Inspiratieprijs 2018) is een veelzijdig kunstenaar met oneindige creativiteit, die continue bezig is met het verleggen van haar grenzen en uitdaging zoekt in zichzelf, in materialen of technieken. Thema’s in haar werk zijn vissen, vrouwen, het leven. Naast dat zij tegels als expressiemiddel gebruikt, is zij zich afgelopen jaren meer gaan toeleggen op boetseren van klei-sculpturen. Een rode draad in haar werk is de strijd naar het zoeken naar de samenhang in tegenstelling – oud en nieuw, mooi en lelijk, licht en donker, zijn en niet zijn.  Kim werkt vanuit Atelier IN’T100. Daar geeft zij ook workshops Tegels schilderen en Dérétsjiés boetseren.
 
Tijdens de lockdown -toen het stil werd in het atelier–  is NieuwerWês uit Kims handen ontstaan. NieuwerWês staat voor handgemaakte modern-vintage kunstobjecten. De objecten bestaan uit iconische ontwerpen van vroeger gecombineerd met design van vandaag. Kenmerkend zijn de antieke elementen in combinatie met de modernste technieken en invloeden.

light in the darkness

Mark Heuveling

 Mark Maker | Schilderkunst
@markmakerdesign | www.markmaker.nl

 Profiel
Mark Heuveling (1990) ontdekte recent zijn verborgen schildertalent en heeft niet stilgezeten. Mark heeft zich laten inspireren door de pop-cult en schildert het liefst bekende publieke figuren zoals The Joker, Darth Vader en Yoda. Ook portretten en abstracte kunt heeft hij opgenomen in zijn jonge oeuvre.
In zijn laatste schilderij Light- vs Darkside zien we een mooi contrast tussen onze donkere en lichte kant. Het één bestaat niet zonder het ander. 

cake

Petra Koelewijn

Digitale illustraties | pop-art
@ikulaz

Profiel
Geïnspireerd door de diversiteit in de Japanse Manga maakt Petra aka IKULAZ eigenwijze, eigentijdse en expressieve digitale illustraties. Petra is hierin niet verlegen om op zoek te gaan naar vernieuwing en verbetering van technieken d.m.v. zelfstudies met betrekking tot anatomie en beweging. Wat Petra wil vertellen is een verhaal. En dat komt mooi uit, want in essentie is het huidige thema van de KUNSTroute exact wat een striptekenaar doet
‘De kunstenaar als verhalen verteller.’
Petra heeft dit jaar meegewerkt aan een stripverhaal bijdrage in de anthologie van de Nieuwe Garde stripmakers. Een project van stichting 9e Kunst en uitgeverijen om nieuwe jonge stripmakers uit Nederland voor te stellen aan het publiek.
De anthologie zal in het najaar verkrijgbaar zijn in heel Nederland bij de bekende stripzaken.

kennismaking met Spakenburg

Jos Schellart

Dichtkunst

Profiel
Jos is geboren in 1942 in ‘s-Gravenhage, doet mee omdat hij met je wil delen wat hij meemaakt en meegemaakt heeft. In zijn werk als huisarts luisterde hij naar verhalen die mensen te vertellen hadden en dat was zoveel meer dan alleen feiten. Bijvoorbeeld; je kan zeggen “hij is gestorven,” maar ook “hij is doodgegaan” of “hij is overleden,” of nog anders, zoals mijn moeder zei”, “hij is gaan hemelen.” Het feit blijft hetzelfde, maar de beleving verschilt enorm.

Niets moet, maar kijk en luister als je nieuwsgierig bent of als het je boeit. Dan ben ook jij liefhebber/amateur.

Nieuwsgierig geworden? Jos draagt een aantal gedichten voor tijdens de opening van de KUNSTroute op 9 september. En treedt hij tijdens de KUNSTroute een paar keer op bij Ootje Eppie in Eemdijk.

monding van de oude haven FRANSZ VON RUPPRECHT

Museum Spakenburg

Schilderkunst
www.museumspakenburg.nl

Museum Spakenburg heeft in de loop van de tijd een grote collectie schilderijen opgebouwd. Een collectie die een beeld geeft van locaties die soms onherkenbaar zijn veranderd. In het museum is helaas (nog) geen plaats om een flink aantal schilderijen te exposeren. Om die reden is een schilderijenwandeling gemaakt die u op de website van Museum Spakenburg en van het Cultuur Platform kunt vinden. Drie schilderijen vindt u langs de buiten expo KUNSTopstraat.

Oude Haven: Havenmond van Spakenburg. F.van Rupprecht (1933). Aan de rechterkant is de oude bebouwing te zien, haveloze vissershuisjes die in de loop van de tijd zijn gerenoveerd. De houten beschoeiing tegen de huizen was een bescherming tegen het water.

Expositie ‘Leer van Vis’ 
Vanaf begin september is in Museum Spakenburg ook de nieuwe expositie ‘Leer van Vis’ te zien.het verhaal van duizenden

Angela van Echten

Glaskunst | gedichten
www.angelglas.nl

Profiel
Angela is 33 jaar en een gepassioneerd glaskunstenaar. Daarnaast schildert zij, boetseert en schrijft zij gedichten. Het is voor haar een uitdaging om de verschillend kunstvormen samen te voegen tot een bijzonder kunstwerk wat steeds weer vernieuwend is met een diepere laag.
Angela is ernstig ziek geweest. En in deze zware periode was kunst een tijdlang haar houvast. Te ziek om een potlood vast te houden of een schets te kunnen maken, gaf het maken van kunst haar weer een doel. Juist dan geeft het proces van het creëren van kunst haar de mogelijkheid haar gevoel in kleur beeld en woord tot uiting te brengen. Dit schijnt door in haar werk. Angela blijft gepassioneerd in het creëren van kunst in al z’n brede facetten en ons steeds weer verrassen en raken.

krekel op gras

Anita van der Bilt

Fotokunst

Profiel
Anita haar grootste hobby is fotografie, ze is lid van fotoclub Keistad. De fotoclub heeft jaarlijks thema’s, waar de leden dan foto’s voor kunnen inleveren,
de uitgekozen hangen ook afgelopen Juli en Augustus in het Rietveldpaviljoen fotomuseum in Amersfoort.
Anita: “het is zo gaaf om je foto’s in het heel goot te zien hangen tussen andere beroemde fotografen.”

golden shit

Techilda Pothmann

 Atelier IN’T 100 | tegelkunst
@atelierint100 | www.int100.nl

Profiel
Techilda wil laten zien dat kunst en emotie de kijker kan interesseren naar het verhaal op het schilderij.  Zij heeft in 1998 de cursus Creatieve Handvaardigheid gevolgd om haar kennis verder te verbreden en leren omgaan met vorm, kleur, materialen en technieken. Zij gebruikt allerlei materialen uit haar directe omgeving. Hout, seizoens-materialen en metaal
Haar voorkeur is om heel gedetailleerd bezig te zijn en dit laat ze zien door loodgravures te maken of door fijne penseelstreken met acryl en of olieverf op doek of paneel. De onderwerpen die ze schildert zijn heel divers. Realistisch, portretten van mens en dier, brocante, kantwerk en sieraden. Verschillende culturen en tijdsbeelden.

meisje

Reina Smit

Schilderkunst | workshops
www.art2me.nl

Profiel
Reina eigenaresse van Art2me en schildert vooral acryl- en olieverfportretten, zoals van dit kleurrijke meisje uit Zuid Afrika uit één van de grootste townships van Kaapstad. Indrukwekkend om te zien hoe deze mensen, ondanks de armoede en het geweld, proberen te overleven. En toch blij kunnen zijn met wat ze hebben. Wat een groot contrast soms ook met onze Westerse wereld, waarin we zoveel hebben maar het niet altijd op waarde weten te schatten.

Reina verzorgt vanuit Art2me kleinschalige, thematische schilderworkshops, gericht op welzijn, rust, ontmoeting en ontspanning. Kunst een middel tot…..En in de rust van haar kleine, lichte atelier, bezig zijn met een creatief werk en op deze manier de verbinding zoeken en investeren in jezelf en de ander. Qualitytime, gebaseerd op het Zweedse FIKA. Dat alles omlijst met Zweedse lekkernijen en ‘pure’ tijd voor elkaar. Even de boel de boel laten, slow living. Ook wil Reina zich gaan richten op workshops gericht op persoonlijke groei. Ontdek wat er in je leeft en breng dit over op het doek.
Creativiteit laat je bij je diepere ‘ik’ komen.

Spakenburgs meisje

Weidy van den Geest

Profiel
Weidy schildert voornamelijk portretten. Haar werk is veelzijdig en kenmerkt diverse stijlen, ze durft te experimenteren en haar werk heeft altijd iets geheel eigens, het heeft ‘iets grafisch’. Daarbij is Weidy een groot liefhebber van de Fauvisten – Kees van Dongen, Jan Sluyters en Rik Wouters- en heeft zij een prachtige serie schilderijen in de Fauvistische stijl geschilderd. Indrukwekkend, kleurrijk en expressief. Sinds enige tijd maakt ze ook tekeningen met potlood en marker, deze tekeningen zijn gemaakt in een karikaturale stijl en daardoor licht vervreemdend. Met de tekeningen wil ze een verhaal vertellen. Kom kijken en luisteren naar de verhalen tijdens de KUNSTroute.
Weidy exposeert dan in de Noorderkerk.

flowerart

Talitha de Graaf

Prachtig Flower art
www.prachtigflowerart.nl

Profiel
De wereld is PRACHTIG met bloemen! De drijfveer achter PRACHTIG is Talitha de Graaf met één duidelijke passie: bloemen! “Al van jongs af aan trekt het me: de fantastische kleuren, de geuren en vormen. Bloemen groeien en bloeien zo mooi! Ik geniet er dan ook echt met volle teugen van als ik druk in de weer ben met mijn creaties”.

Enthousiast wordt Talitha van de combinatie bloemen/natuurlijke materialen en kunst (flowerart). Het is elke keer weer een uitdaging voor haar om met deze kunstvorm de mooiste objecten te maken. Talitha heeft met natuurlijke materialen en vormen verrassende, kleurrijke objecten gecreëerd.

in dracht

Margré van de Geest

SPUISTUDIO | Keramiek
www.spuistudio.nl

Profiel
Margré is keramist en grafisch vormgever. Haar werk varieert van gegoten porselein tot handgevormde objecten en op de draaischijf gedraaide kommen en vazen. De werken laten allemaal een zekere rust en eenvoud zien, moderne vormen soms met grafische patronen en illustraties.
Het werk laat ook de liefde voor de Spakenburgse cultuur en historie zien. Deze achtergrond is vaak een inspiratie.
In de studio van Margré, SPUISTUDIO toont zij naast eigen gemaakt keramiek ook moderne kunst, grafisch design en originele interieur items.

Spakenburgs meisje

Monique Huygen

Schilderkunst
@Huygenmonique

Profiel
Het onderwerp van Monique’s schilderijen is Spakenburgs klederdracht. In haar kunstwerken gebruikt zij Spakenburgse stofjes die van haar oma’s klederdracht zijn geweest. Monique wilt met haar schilderwerk de traditie van het klederdracht in ere houden, maar geeft er een eigentijdse draai aan door het kleurgebruik en de verschillende composities. De kunstwerken zijn geschilderd met acrylverf.

paard

Wendy van Oosterom

Schilderkunst
@vanoosteromwendy

Profiel
Wendy is ruim 30 jaar geleden begonnen als vakfotograaf en iedere foto vertelde al een verhaal. Of het nu een landschap was, de blik of persoonlijkheid van een portret of het geluk van een bruidsreportage.
Sinds enkele jaren is zij zich toe gaan leggen op schilderen. Ook daar kan zij haar creativiteit in kwijt en legt ze een verhaal vast op het canvas. Het wegdromen in de abstractheid van een compositie, de intensiteit van een blik, de suggestie in een houding of pose en de sereniteit van een landschap. Alles vertelt een verhaal voor haar. Het mooie van een schilderij is dat iedereen, naast het verhaal van de kunstenaar, er zijn eigen in kan zien. Afhankelijk van hoe je het leest, wordt er iedere keer iets nieuws vertelt.

Als je Wendy haar kunst bekijkt, dan vraag jij je af wat voor verhaal er achter ligt. Sluimert er een diepere boodschap achter de oppervlakte of is het iets dat met een eerste blik al duidelijk is voor je. Vertelt het een verlangen naar iets tastbaars of droom je weg in een compleet andere wereld.
Iedere blik vertelt een ander verhaal

jongetje met ballonnen

Sylvia Koelewijn

Atelier Sylvia Schildert
Schilderkunst en workshops
@sylviaschildert | www.sylviaschildert.nl

Profiel
Sylvia vindt het een leuk en inspirerend om haar werk tijdens KUNSTopstraat en KUNSTroute te tonen aan het publiek. Ze is een creatief en ondernemend type. Haar werk kan heel divers en kleurrijk zijn. Het is maar net waar ze op dat moment door wordt geraakt en dat kan van alles zijn. Meestal zijn het Christelijke afbeeldingen of gewoon een mooie tekst en dat wil ze dan ook dan het liefst gelijk verbeelden in haar werk.

Sylvia maakt momenteel veel gebruik van structuren en reliëf in haar schilderijen ze maakt hierbij gebruik van Gips, Powertex, Marmermeel, Craquelé. Ook werkt ze graag met verschillende materialen zoals inkt, verf, olieverfkrijt, Markers, Liquid Fluids, Spuitbussenenz.

Haar inspiratie haalt ze uit het leven zelf en door goed te observeren en te leren van andere grote kunstenaars.

handpainted bags

Tanja Baas

Schilderkunst | Textielkunst
@tanja.baas

Profiel
Haar stijl: realistisch abstract “Tita tovenaar”. Sinds 2012 kunstschilder. Op het eiland Aruba waar Tanja vier jaar gewoond heeft, kreeg zij de tijd en ruimte om mijn eigen stijl te ontwikkelen. De kleurrijke omgeving en cultuur zie je terug in haar werk. Inmiddels zijn we jaren later en is schilderen nog steeds haar grootse hobby.
Tanja maakt graag opdrachten op doek, maar ook muurschilderingen. En maakt zij prachtige textielart door het beschilderen van diverse kledingstukken zoals tassen, jeans & jassen.

Tanja haar grootste inspiratiebron was haar opa Jan Dop. Hij had een schilderswinkel en was zelf kunstschilder. Als kleine meid heeft Tanja dus geleerd om te tekenen met houtskool en het gebruik van kleuren.

Wilhelminastraat J.H.B. KOEKKOEK

Museum Spakenburg

Schilderkunst
www.museumspakenburg.nl

Museum Spakenburg heeft in de loop van de tijd een grote collectie schilderijen opgebouwd. Een collectie die een beeld geeft van locaties die soms onherkenbaar zijn veranderd. In het museum is helaas (nog) geen plaats om een flink aantal schilderijen te exposeren. Om die reden is een schilderijenwandeling gemaakt die u op de website van Museum Spakenburg en van het Cultuur Platform kunt vinden. Drie schilderijen vindt u langs de buiten expo KUNSTopstraat.

Wilhelminastraat; Gezicht op Spakenburg. J.H.B. Koekoek 1890. Dit werk van Jan Koekoek is een topstuk uit de collectie. Het toont een modderweg “ongerweges” richting Spakenburg met links de korenmolen De Hoop.

Expositie ‘Leer van Vis’ 
Vanaf begin september is in Museum Spakenburg ook de nieuwe expositie ‘Leer van Vis’ te zien.