16 mei – Cultureel Café: OP SCHERP

Gepubliceerd door op

OP SCHERP: Cultureel Café over fotorealistische schilderkunst

Van Amerikaanse pioniers tot hedendaagse kunst in het Centraal Museum Utrecht 

Laat je tijdens deze lezing verbazen door schilderijen die zo levensecht zijn dat je bijna zou denken dat het foto’s zijn. Dit is het fotorealisme dat in de tentoonstelling Op Scherp te zien is in het Centraal Museum.  En laat je inspireren voor de Kunstroute 2024 door de verbinding  met het thema “Kunst, echt nep?”

Een nieuwe realiteit
Tijdens deze lezing zul je meer te weten komen over de evolutie van het fotorealisme. Ontdek hoe de stroming ontstond met een rebelse groep kunstenaars in het Amerika van de jaren zestig die zich afzette tegen de heersende abstracte kunst. Deze kunstenaars gebruikten foto’s als basis, fascineerden zich voor de fotografische blik, en schilderden met precisie alledaagse taferelen. Tegelijkertijd zijn deze schilderijen niet alleen maar kopieën; er wordt op deze manier ook een nieuwe realiteit ontwikkeld.

Scherpe blik

De titel Op Scherp heeft dan ook een dubbele betekenis. Aan de ene kant zijn de schilderijen in de tentoonstelling zeer gedetailleerd en levensecht, aan de andere kant wordt er met een kritische blik naar fotorealisme gekeken. Fotorealisme wordt namelijk gebruikt om een bepaalde kijk op te wereld te communiceren. Welke verhalen worden er met deze stroming verteld?   Is het kunst, is het echt of is het echt nep?.

Wil je meer verdieping bij de tentoonstelling Op Scherp in Utrecht en/of wil je geprikkeld worden voor de Kunstroute 2024 in Bunschoten? Volg dan deze lezing met kunsthistoricus Wieke van de Sande, verbonden aan de Vrije Academie en leer meer over de evolutie van fotorealisme, van de pioniers uit Amerika tot de hedendaagse kunstenaars die deze bijzondere kunstvorm nieuw leven inblazen.

De tentoonstelling Op Scherp is te zien van 10 februari t/m 9 juni in het Centraal Museum in Utrecht

Cultureel Café OP SCHERP

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Datum: donderdag 16 mei 2024

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: Restaurant de Mandemaaker

Adres: Kerkstraat 103, Bunschoten

Gratis toegang, van harte welkom! Deze lezing wordt aangeboden door het Cultuur Platform Bunschoten.

Inschrijven nieuwsbrief

* indicates required