Expositie en demonstratie

Museum Spakenburg

www.museumspakenburg.nl

In het museumcafé van Museum Spakenburg staan tijdens septemberKUNSTmaand de collectie tegeltableaus centraal.

Vanaf de 17de eeuw laten welgestelde burgers en kooplieden tegels aanbrengen rond de haard. Tegels zijn hittebestendig, houden vocht tegen en zijn makkelijk schoon te houden. Ook in Bunschoten-Spakenburg zijn veelvuldig tegeltableaus en ornamenttegels in interieurs aangebracht.

De tegelcollectie van Museum Spakenburg bestaat voornamelijk uit 19de -eeuwse exemplaren met maritieme voorstellingen in visserswoningen en agrarische voorstellingen bij de boeren. Ze zijn veelal gered toen oude pandjes in de jaren zestig plaats moesten maken voor nieuwbouw. 

Recent heeft Museum Spakenburg een nieuw tegeltableau aangeschaft, met een kleine knipoog naar de oude tegelcollectie. Het tableau draagt de titel ‘Kraplap’ en is ontworpen door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann (1980). De kraplap is zonder twijfel het meest kenmerkende onderdeel van de Spakenburgse klederdracht. Kim heeft zich bij dit werk laten inspireren door een kraplap van Indiase sits uit de collectie van het museum. Er is zodoende een mooie verbinding ontstaan in plaats en tijd, materiaal en functie.

Expositie en demonstratie tegelkunst
Tijdens de kunstmaand wordt zowel dit werk als ook de oude tableaus in het vrij toegankelijke museumcafé tentoongesteld. Op zaterdag 12 en 26 september (van 11.00 uur tot 15.00 uur) verzorgt Kim van Dooren een demonstratie van haar tegelkunst in het museum.

Monding van de haven