KUNSTROUTE

Een vast hoogtepunt van de culturele agenda van het Cultuur Platform is de KUNSTroute in september. Een activiteit waarbij lokale kunstenaars en creatievelingen hun werk presenteren in een veelzijdige route door Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Al vele jaren is september het moment dat kunstenaars zich aan de inwoners kunnen presenteren op diverse locaties zoals het Gemeentehuis, winkeliers, horeca en kunstateliers.

Sinds de start van de route in 2012 doen jaarlijks ongeveer 60 lokale kunstenaars en 25 locaties mee. Vast startpunt voor de route is het gemeentehuis van Bunschoten, waar de bezoekers een overzichtstentoonstelling kunnen zien van alle kunstenaars. Tijdens de KUNSTroute presenteren diverse kunstenaars hun werk in een veelzijdige route door Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. U kunt genieten van de enorme creativiteit in onze gemeente en kunt u persoonlijk kennismaken met alle deelnemende kunstenaars.

Thema Kunstroute en Overzichtstentoonstelling
Kunstenaars worden uitgedaagd om in hun kunstwerk voor de overzichtstentoonstelling het thema van de KUNSTroute te verwerken. Het thema mag zo breed mogelijk benaderd worden. Het thema van 2017 was ‘Geluk’, in 2018 was het ‘Muziek in de kunst’ en in 2019 Art & Food. In 2022 is het thema ‘KUNSTenLEF’ en voor 2023 is gekozen voor het thema KUNSTenVERLANGEN.

Publieksprijs
Bezoekers krijgen jaarlijks de gelegenheid om in het gemeentehuis een kaartje in te leveren voor die kunstenaar die zij het beste vinden en zo voordragen voor Publieksprijs. Centraal staat hierbij de vraag wie van de kunstenaars voor de overzichtstentoonstelling de bezoeker met meest heeft weten te raken met zijn of haar kunstwerk. 

Inspiratieprijs kunstenaars

In 2017 werd door het bestuur van het Cultuur Platform voor de eerste keer een inspiratieprijs uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die tijdens de KUNSTroute ene bijzondere en/of actieve bijdrage levert aan cultuurparticipatie en echt een inspiratie is voor bezoekers en andere kunstenaars.


Winnaars

2023 Tijdens de afsluiting voor deelnemers en organisatie bij Thuus werden de prijzen uitgereikt door Wethouder Van Asselt, de kinderburgemeester en CP voorzitter Renée Ohmstede. Alle winnaars nogmaals gefeliciteerd! Ook dit jaar kregen bezoekers de kans om een kunstenaar te nomineren. Vele inzendingen, dus een klus voor de jury. Leuk om te zien dat dit jaar nieuw en jong talent in de top 3 stonden!
De Publieksprijs is gewonnen door Petra Mastebroek, #2 Zara van Twillert, #3 Mark Heuveling.
kidsKUNSTroute 2023: De originele inzending van broer Teun en zus Lauren Nagel gaf een glimlach bij de jury. Lauren nam de prijs in ontvangst!
kidsAWARD 2023: De jury had zaterdagmiddag een grote klus. Na het tellen van de vele nominatiekaartjes werd al snel duidelijk dat er twee wel heel veel stemmen hadden. Jack van de Veen had net wat meer stemmen, helaas kon hij niet aanwezig zijn en dus kreeg Elaine Beukers de prijs uitgereikt. Wat een talent!

2022 De Publiekprijs is in 2022 gegaan naar veelzijdig talent, fotografe en kunstenares Joëlle de Vries. Zij had een prachtig wandkleed gemaakt die tijdens de KUNSTroute hing in het Gemeentehuis. Een tweede prijs voor Sylvia Koelewijn-Ruizendaal en derde prijs voor Rachel Poort.

2021 De Publieksprijs ging in 2021 naar nieuwkomer Nick Bergisch gegaan met zijn prachtige jurk. De tweede prijs is gewonnen door Zara van Twillert en de derde prijs ging naar Sylvia Koelewijn-Ruizendaal. De prijs van de KidsKunstroute (aangeboden door Kunstschilderverf) is naar Evi Ruizendaal gegaan.

2019 Corine Hazeleger van Studio Kwast en Zo.
Corine inspireert vele kunstenaars jong en oud. Zij laat hen  op zoek gaan naar het eigen talent. Daarnaast en vooral is ze zelf ook een geweldige kunstenaar die in al haar kunst de emotie krachtig weet te vangen.

2018 Kunstenares Kim van Dooren ontving de Inspiratieprijs voor haar veelzijdige talent. Nog maar een paar jaar bezig en nu al uitgegroeid naar een kunstenares die diverse disciplines beheert en/of aan het ontdekken is. Daarbij heeft ze net Atelier IN’T 100 geopend. Daar gaat zij (ook met andere kunstenaars) actief aan de gang met ontwikkelen van kunst, geven van workshops en wil andere graag blijven inspireren en zichzelf ontwikkelen.

2017 Docente en kunstenares Weidy van de Geest ontving de Inspiratieprijs voor het al jarenlang inzetten van een educatief kunstprogramma op de school waar zij les geeft. Ze neemt kinderen van groep 0 tot ne met 8 mee en laat ze kennismaken met kunst. Elk jaar weer. Ze inmiddels ook een voorbeeld voor andere leerkrachten en scholen.

KidsKunstroute
Voor de kinderen is er in het gemeentehuis ook jaarlijks een KidsKunstroute. En stellen wij een kunstzinnige prijs beschikbaar voor de beste en leukste inzending! Vanaf 2018 worden de prijzen voor de kids activiteiten gesponsord door verfspeciaalzaak Schmidt-Koelewijn.


Voor deelnemers: Inschrijving voor de KUNSTroute 2024

Aanmelden kan tot en met medio juni 2024. Begin van het jaar wordt het inschrijfformulier weer open gezet op de site. Na inschrijving krijg je een ontvangstbericht.

De inschrijfkosten voor de KUNSTroute zijn: 22,50 euro per locatie en/of kunstenaar.

In mei/juni worden alle bevestigingen en facturen gemaild. Daarin ook meer informatie over aanlevering tekst en beeld voor promotie doeleinden zoals de KUNSTroute-flyer. Deze informatie komt ook op de CP-website en is onderdeel van promotie via social media en lokale media.

De inschrijving is helemaal definitief na ontvangstbevestiging en zo gauw tekst, foto (HR-kwaliteit) en inschrijfgeld is ontvangen. Inschrijving is alleen mogelijk voor kunstenaars woonachtig in de Gemeente Bunschoten!

Kunstenaars zorgen zelf voor een locatie en maakt de afspraken. Uiteraard denken we graag met mee. Locaties kunnen meedoen als er tijdens de hele KUNSTroute een kunstenaar exposeert en zelf aanwezig is om bezoekers te ontmoeten en te vertellen over de expositie.

Op donderdag voor de KUNSTroute leveren alle kunstenaars één kunstwerk in voor de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis, startlocatie van de route. Dan ontvang je ook een vlag voor je eigen locatie, zodat bezoekers eenvoudig de locaties kunnen vinden. Na de KUNSTroute lever je de vlag weer in. Gelijk bij ophalen van jouw kunstwerk in het gemeentehuis, op maandag na de KUNSTroute.

Belangrijk! De kunstenaar is tijdens de Kunstroute aanwezig op de locatie om bezoekers te ontmoeten en te vertellen over de kunst. De organisatie is niet verantwoordelijk voor schade, diefstal of verlies van materiaal en/of persoonlijke bezittingen, op locatie en/of gemeentehuis.