KUNSTROUTE

Een vast hoogtepunt van de culturele agenda van het Cultuur Platform is de KUNSTroute in september. Een activiteit waarbij lokale kunstenaars en creatievelingen hun werk presenteren in een veelzijdige route door Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Al vele jaren is september het moment dat kunstenaars zich aan de inwoners kunnen presenteren op diverse locaties zoals het Gemeentehuis, winkeliers, horeca en kunstateliers.

Sinds de start van de route in 2012 doen jaarlijks ongeveer 60 lokale kunstenaars en 25 locaties mee. Vast startpunt voor de route is het gemeentehuis van Bunschoten, waar de bezoekers een overzichtstentoonstelling kunnen zien van alle kunstenaars. Tijdens de Kunstroute presenteren diverse kunstenaars hun werk in een veelzijdige route door Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. U kunt genieten van de enorme creativiteit in onze gemeente en kunt u persoonlijk kennismaken met alle deelnemende kunstenaars.

Thema Kunstroute en Overzichtstentoonstelling
Kunstenaars worden uitgedaagd om in hun kunstwerk voor de overzichtstentoonstelling het thema van de Kunstroute te verwerken. Het thema mag zo breed mogelijk benaderd worden. Het thema van 2017 was ‘Geluk’, in 2018 was het ‘Muziek in de kunst’ en in 2019 Art & Food. In 2022 is het thema ‘KUNSTenLEF’.

Publieksprijs
Bezoekers krijgen jaarlijks de gelegenheid om in het gemeentehuis een kaartje in te leveren voor die kunstenaar die zij het beste vinden en zo voordragen voor Publieksprijs. Centraal staat hierbij de vraag wie van de kunstenaars voor de overzichtstentoonstelling de bezoeker met meest heeft weten te raken met zijn of haar kunstwerk. Winnaars: 2019 Groenschool olv Weidy van den Geest, 2018 Sylvia Koelewijn 2017 Angela van Echten en in 2016 May-Brit van de Coterlet

Inspiratieprijs kunstenaars
In 2017 werd door het bestuur van het Cultuur Platform voor de eerste keer een inspiratieprijs uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die tijdens de Kunstroute een bijzondere en/of actieve bijdrage levert aan cultuurparticipatie en echt een inspiratie is voor bezoekers en andere kunstenaars.


Winnaars

2021 De publieksprijs is dit jaar naar nieuwkomer Nick Bergisch gegaan met zijn prachtige jurk. De tweede prijs is gewonnen door Zara van Twillert en de derde prijs ging naar Sylvia Koelewijn-ruizendaal. De prijs van de KidsKunstroute (aangeboden door Kunstschilderverf) is naar Evi Ruizendaal gegaan. Allen van harte gefeliciteerd! En de bezoekers heel hartelijk bedankt voor jullie bezoek, we hebben genoten!

2019 Corine Hazeleger van Studio Kwast en Zo.
Corine inspireert vele kunstenaars jong en oud. Zij laat hen  op zoek gaan naar het eigen talent. Daarnaast en vooral is ze zelf ook een geweldige kunstenaar die in al haar kunst de emotie krachtig weet te vangen.

2018 Kunstenares Kim van Dooren ontving de Inspiratieprijs voor haar veelzijdige talent. Nog maar een paar jaar bezig en nu al uitgegroeid naar een kunstenares die diverse disciplines beheert en/of aan het ontdekken is. Daarbij heeft ze net Atelier IN’T 100 geopend. Daar gaat zij (ook met andere kunstenaars) actief aan de gang met ontwikkelen van kunst, geven van workshops en wil andere graag blijven inspireren en zichzelf ontwikkelen.

2017 Docente en kunstenares Weidy van de Geest ontving de Inspiratieprijs voor het al jarenlang inzetten van een educatief kunstprogramma op de school waar zij les geeft. Ze neemt kinderen van groep 0 tot ne met 8 mee en laat ze kennismaken met kunst. Elk jaar weer. Ze inmiddels ook een voorbeeld voor andere leerkrachten en scholen.

KidsKunstroute
Voor de kinderen is er in het gemeentehuis ook jaarlijks een KidsKunstroute. En stellen wij een kunstzinnige prijs beschikbaar voor de beste en leukste inzending! In 2018 en 2019 is de prijs gesponsord door verfspeciaalzaak Schmidt-Koelewijn.


Voor deelnemers
Inschrijving voor de KUNSTroute 2022 is geopend. Dit kan tot en met 17 juni. Je ontvangt bericht van ontvangst. In mei/juni worden alle bevestigingen en facturen gemaild. Daarin ook meer informatie over aanlevering tekst en beeld voor promotie doeleinden.

De inschrijfkosten voor de KUNSTroute zijn: 22,50 euro per locatie en/of kunstenaar. Kunstenaars zorgen zelf voor een locatie en maakt de afspraken. Uiteraard denken we graag met mee. Locaties kunnen meedoen als er tijdens de hele Kunstroute een kunstenaar exposeert. De locatie ontvangt een vlag, zodat het voor bezoekers duidelijk is dat het een KUNSTroute-locatie is. Na de Kunstroute ontvangen we de vlag retour.

Belangrijk! De kunstenaar is tijdens de Kunstroute aanwezig op de locatie om bezoekers te ontmoeten en te vertellen over de kunst.

In mei/juni ontvang je bericht over je inschrijving, deelname, aanlevering van tekst en beeld voor de Kunstroute-folder. De inschrijving is helemaal definitief na ontvangstbevestiging en zo gauw tekst, foto (HR-kwaliteit) en inschrijfgeld is ontvangen. Inschrijving is alleen mogelijk voor kunstenaars woonachtig in de Gemeente Bunschoten!


Inschrijfformulier KUNSTroute 2022