KUNST route 2023
KUNSTroute 2023
Vrijdag 15 september: 15:00 – 21:00 uur
Zaterdag 16 september: 10:00 – 17:00 uur


Angela van Echten
Locatie: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6.
Angela van Echten, is een gepassioneerd beeldend kunstenaar met als grootste passie glaskunst.
Daarnaast is het voor haar een grote diepe passie in haar kunst een verhaal te vertellen, dit brengt zij het liefst tot uiting door de verschillende technieken met elkaar te combineren zo gebruikt ze naast glaskunst ook haar schilderijen boetseerd en schrijft zij.
In haar veelzijdigheid blijft het een uitdaging om door de verschillende elementen in haar kunst toch steeds weer een verhaal te vertellen
Het thema van dit jaar, verlangen is dan ook een die zeer na aan haar hart ligt.
Door ziekte is het vaak niet mogelijk om te maken wat je op dat moment zou willen of je diepste verlangen
Voor dit bijzondere thema heeft Angela voor het gemeentehuis een bijzonder werk gemaakt.
Met hart en ziel. Door haar veelzijdigheid ondanks alles blijft haar kunst steeds weer verrassend.

Kornelis Ram
Locatie: Bureau Bos, Voormalig Zuivelfabriek Eemlandia, Sint Nicolaasweg 5, Bunschoten, (alleen op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur toegankelijk)
Kornelis Ram is een figuratief en realistisch schilder die zijn inspiratie haalt uit de alledaagse schoonheid van de natuur. "De wereld is een rommelige aangelegenheid en tot op zekere hoogte is dat in de natuur ook zo" Denk bijvoorbeeld aan de wirwar van bladeren, takken in het bos of in een groep waterlelies, een lotusvijver waar de bladeren in en door elkaar heen groeien. Maar de natuur kent ook een bepaalde logica die wij ervaren als schoonheid. Denk aan de wetmatigheid van de groei, de nervatuur van de bladeren en de mechanica van de stammen, takken en stengels. Orde hierin proberen te scheppen door middel van compositie, weglaten, toevoegen... Dat is voor mij de uitdaging die het zo boeiend maakt om in olieverf de essentie hiervan proberen vast te leggen.
"ik begin graag met een gekleurde onderlaag, de imprimatuur, die ik als halftoon gebruik voor mijn onderschildering" Ik kan zo de juiste toonwaarden bepalen samen met de vorm en compositie van de verschillende elementen op het doek. Dit is een voorbereiding op de schildering in kleur. Mijn onderwerpen zijn heel divers en schilder ik graag vanuit een laag standpunt om de toeschouwer als het ware het werk in te trekken. De KUNSTroute is voor mij een mooie gelegenheid om op deze prachtige locatie mijn werk te kunnen laten zien.

Zara van Twillert
Locatie: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6
Zara van Twillert is 15 jaar. Ze is een aantal jaar geleden begonnen met tekenen, eerst bij Artjet en daarna bij Lara van de Coterlet.
Haar voorkeur gaat uit naar tekenen van portretten van bekende mensen.
Potlood in zwart wit blijft haar favoriet.
Ze heeft 2 jaar geleden ook meegedaan aan de KUNSTROUTE en het lijkt haar leuk om haar nieuwe tekeningen te laten zien.

Yvonne Kantebeen
Locatie: De Boei, Bikkersweg 30 Met veel enthousiasme maakt Yvonne sieraden. Ze gebruikt hiervoor verschillende technieken en materialen. Het is voor haar een uitdaging om technieken te combineren en steeds nieuwe originele sieraden te ontwerpen. Yvonne maakt haar eigen glasstenen en kralen. Deze verwerkt ze in een ontwerp dat gemaakt is van buigzaam metaaldraad. Ze beheerst ook de kunst van het bewerken en polijsten van tin en messing en maakt daarvan in combinatie met glasstenen unieke oorbellen en hangers. Yvonne is ook graag verfijnd bezig met zogeheten Miyuki kraaltjes. Ze maakt eigen ontwerpen. Door middel van de brick stitch techniek worden de kraaltjes een voor een gestapeld zonder dat de draad zichtbaar is. Om grotere sieraden te ontwerpen maakt Yvonne de laatste tijd gebruik van een weefgetouw. Met dit weefgetouw is ook haar laatste kunstwerk gemaakt, dat zal worden getoond tijdens de kunstroute.

Kim van Dooren
Locatie: Atelier IN'T100, Home of NieuwerWês, Weikamp 100 • Gebrandschilderd glas in lood • Sculpturen in brons en keramiek • Beschilderd keramiek (tegels en modern-vintage art op vazen, kandelaren en wandborden) • Schilderkunst op doek (o.a. inkt met spray-paint en acryl) Kim van Dooren (1980, winnaar Inspiratieprijs 2018) Dit jaar tijdens de Kunstroute bestaat Atelier IN’T100 5 jaar! Al die tijd is Kim bezig haar honderden ideeën te vertalen, vorm te geven en over te brengen op haar cursisten. Kim is een veelzijdig kunstenaar uit Spakenburg, met oneindige creativiteit, die continue bezig is met het verleggen van haar grenzen en uitdaging zoekt in zichzelf, nieuwe materialen of technieken. Dit jaar laat zij o.a. nieuw werk in gebrandschilderd glas in lood zien en in brons. Zij heeft ook nieuwe tegeltableaus gemaakt die zij zal exposeren. Thema’s in haar werk zijn vissen, vrouwen en het leven – daarbij geeft zij de onzichtbare pracht van het alledaagse weer de aandacht die het verdient. Een rode draad in haar werk is de strijd naar het zoeken naar de samenhang in tegenstelling - oud en nieuw, mooi en lelijk, licht en donker, zijn en niet zijn – uit spanning ontstaat een verhaal wat moet worden verteld. Kim werkt vanuit Atelier IN’T100 op de Weikamp. Naast haar werkplek, geeft zij daar ook workshops Tegels schilderen en Dérétsjiés boetseren. Ook het merk NieuwerWês is daar uit Kims handen ontstaan. NieuwerWês staat voor handgemaakte modern-vintage kunstobjecten. De objecten bestaan uit iconische ontwerpen van vroeger gecombineerd met design van vandaag. Deze eclectische mix van statements in belijning, kleur en materiaal maken van elk werk een uniek statement piece. Kenmerkend zijn de antieke elementen in combinatie met de modernste technieken en invloeden.

Andrea Baas
Locatie: L' attico di Andrea, Koningin Emmastraat 2 Andrea schildert al 15 jaar met heel veel plezier. Na 10 jaar les gekregen heeft van May Britt heeft ze nu haar eigen atelier en inspireert ze anderen en om te laten zien hoe rustgevend schilderen is. Haar favoriete onderwerpen zijn mensen en dieren. Naast het schilderen met olieverf heeft ze de laatste jaren het tekenen met potlood en pastel ontdekt en geniet daar erg van. Het is echt een rust moment voor haar als de penseel of potlood gebruikt wordt. Andrea wil de mensen een verassende en diverse verzameling kunst laten zien, met olieverf en potlood. Ook zijn er een aantal schilderijen te zien van haar cursisten. Echt de moeite waard om even een kijkje te komen nemen.

Maaike Huijgen
Locatie: Kerkstraat 2 Maaike is geboeid door viltkunst. Wol inspireert haar. Het is een eerlijke en prachtige grondstof, die past bij haar verlangen naar een meer ecologische manier van leven. Ze startte zo’n 7 jaar geleden met de wol van haar eigen jacobsschapen. Veel wol in Europa wordt gedumpt en dat gaat haar aan het hart, want het is hoogwaardig en veelzijdig materiaal! Ze leerde eerst spinnen en later volgde ze een viltschool waar ze zich allerlei vilttechnieken eigen maakte. Behalve wandkleden maakt ze ook veel toegepaste kunst, zoals woonassessoires, tassen, kleding en hoeden. Soms zijn er naast wol nog andere materialen nodig, dan gaat haar voorkeur uit naar hergebruik. Door vilten komt ze tot producten die symbool staan voor moeilijke thema’s in haar eigen leven of in de wereld. Het intensieve fysieke proces van het vilten helpt haar om het proces te doorleven. Wol is tegelijk een oeroud en een veelzijdig product. Je kunt er praktisch en artistiek mee werken. In de huidige maatschappij wordt textiel vaak als een wegwerpprodukt behandeld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld klederdracht, die generaties lang mee ging). Dus is het belangrijk stil te staan bij de kostbaarheid van textiele vezels. Het is ook een creatieve uitdaging om textiel zo lang mogelijk te (her)gebruiken! Dat wil Maaike laten zien in haar expositie. Bovendien is het goed om zoveel mogelijk stoffen van natuurlijke oorsprong te gebruiken, die –als ze uiteindelijk afgedankt worden- moeiteloos weer in de natuurlijke kringloop kunnen worden opgenomen. Wol heeft ongekende natuurlijke schoonheid. Zachtheid en ruigheid tegelijk. Je kunt ermee werken in 3D en in het platte vlak. Het is interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is met de ‘simpele’ wol van schapen uit de polder: ze toont behalve kunst ook ‘gebruikskunst’, zoals tassen, hoeden, kleding....

Jellie Koelewijn
Locatie: Het Talent, Jan van Riebeeckstraat 27 Jellie schildert sinds 2016. Naast het schilderen met olie en acrylverf tekent ze graag. Jellie blijft graag leren en volgt daarom regelmatig schilderlessen en tekencursussen. Met name portretten van mens en dier zijn favoriet. Jellie vindt het erg leuk om haar werk te laten zien en andere mensen te enthousiasmeren om het ook te proberen. Vaak denken mensen "dat" niet te kunnen, terwijl Jellie van mening is dat iedereen het kan. Of je het leuk vindt is een tweede uiteraard....

Anouk van de Mheen
Locatie: Eetcafé Ootje Eppie, Eemdijk 61 Anouk doet dit jaar weer meer om nieuwe werken te laten zien. Anouk schildert hyperrealistisch met olieverf op zowel MDF als linnen. Zij heeft een eigen manier van schilderen. Anouk schildert ruim 10 jaar bij May Brit van de Coterlet en heeft in het afgelopen jaar een ontwikkeling doorgemaakt. Kom gezellig de werken van Anouk bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee!

Gjilke Hartog
Locatie: Nieuwe Schans 43 Gjilke doet mee aan de kunstroute omdat ze het leuk vind om te doen en graag haar kunst wil laten zien aan andere mensen. Gjilke’s kunst is digitaal getekend en geïnspireerd op steampunk, ridders, video games, films en stripboeken. Haar tekeningen zijn voornamelijk karakters, maar Gjilke heeft brede interesse en probeert ook graag andere vormen van kunst. Mensen mogen komen kijken als ze geïnteresseerd zijn in mijn kunstvorm die gedrukt wordt op canvas.

Nick Bergisch
Locatie: Atelier Bergisch Bridal, Molenstraat 62 A-D.
Het verlangen naar 'de perfecte trouwjurk' is iets wat elke bruid koestert. Want welke bruid droomt er niet van om een unieke en betoverende jurk te dragen op de mooiste dag van haar leven?
Bij Bergisch Bridal wordt deze droom werkelijkheid.
Elke bruid heeft haar eigen stijl en persoonlijkheid, Nick maakt trouwjurken die aan elke wens voldoet. Van elegante, trendy ontwerpen tot moderne en tijdloze creaties.
Verlang jij naar het bewonderen van trouwjurken? Kom dan gerust een kijkje nemen in het atelier!

Willy Koelewijn-Zijl
Locatie: Bureau Bos, Voormalig Zuivelfabriek Eemlandia, Sint Nicolaasweg 5, Bunschoten, (alleen op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur toegankelijk)
Willy Koelewijn-Zijl begon in 1993 met schilderen. Zij startte met aquarel, waarbij met name het sterke kleurgebruik kenmerkend was. Inmiddels werkt zij veel met acryl.
Levensovertuiging, het unieke van de mens, de liefde, de schepping en diep persoonlijk ingrijpende ervaringen zijn naast de Bijbel haar onuitputtelijke inspiratiebronnen.
Wat zij hoort zet zij in haar hoofd en hart om in plaatjes, die zij vervolgens in beelden, sieraden of op doek weergeeft.
Als Willy mensen bekijkt en bedenkt hoe ze functioneren bewondert zij de oneindige variatie en schoonheid. Via haar sieraden en beelden toont ze aan dat ieder persoon en alle materialen sieraden kunnen worden in de hand van een Schepper.
Willy creëert omdat ze haar gedachten, gevoelens en ervaringen, liever uitbeeldt dan deze te moet vertellen of beschrijven.
De serie schilderijen “Van Alpha tot Omega” , maakt veel bij mensen los die een speciale presentatie hiervan bijwonen.
Willy doet mee aan de Kunstroute 2023 omdat zij haar kunst, schilderijen, beelden en sieraden heel graag met mensen deelt. Zo kunnen meer mensen genieten van wat haar inspiratie en intentie is, en waarom ze schildert en vormt. Daarover vertelt ze aan de hand van de aanwezige kunstwerken.
Bijna altijd zijn dat ervaringen die mensen raken of die ze zelf ook hebben meegemaakt.
En dan blijkt dat met name schilderijen, beelden of sieraden een emotie of ervaring beter overbrengen dan alleen een verhaal. Redenen te over om in Zuivelfabriek Eemlandia te komen genieten van de veelzijdige kunst die Willy Koelewijn creëert.

Juliana Bustamante
Locatie: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6
Juliana is geboren in Lima in het Zuid-Amerikaanse land Peru en woont sinds drie jaar in Nederland. Ze tekent en schildert al van jongs af aan. Juliana is autodidact en schildert abstract, semiabstract en landschappen. Ze werkt voornamelijk met olie- en acrylverf op doek in allerlei formaat.
Juliana verdiept zich ook in andere technieken, zoals mix-media, dutch pouring en het werken met paletmes.
Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de zee en de kleuren van de zonsondergang.
Juliana is erg enthousiast over haar deelname aan de KUNSTroute KUNSTopstraat. Ze werkt ook in opdracht.

Eipke Kok
Locatie: Atelier IN'T100, Home of NieuwerWês, Weikamp 100 Eipke Kok, geboren en getogen in Spakenburg en opgegroeid in een liefdevol creatief gezin. Als kind tekende zij al vaak,. In 2011 leerde zij May Britt kennen die haar uitdaagde om te gaan schilderen, eerst bij haar op les maar al snel samen op de Gooische academie in Laren. De eerste jaren maakte Eipke grote portretten met palletmessen en grote kwasten, ook vaak in opdracht, maar later vond zij het een uitdaging om vrij en figuratief te schilderen. Toen zij een aantal jaren geleden een herdenkingsschilderij maakte samen met een tien jarig meisje die plotseling haar vader was verloren werd zij daardoor zo geroerd dat zij dacht hier ga ik iets mee doen. Daarom is zij een opleiding creatieve therapie gaan volgen die zij dit jaar succesvol heb afgerond. Eipke kan niet wachten om mensen te laten zien hoe helend creativiteit kan zijn. Vanwege haar opleiding heeft Eipke een paar jaar niet mee gedaan met de kunstroute daarom denk zij dat mensen het leuk vinden om haar werk weer te zien. Eipke staat samen met Kim in haar gezellige atelier in t'100 op de Weikamp, alleen dat is al een reden om langs te komen.

Helena Koelewijn
Locatie: Piet Heinstraat 1a
Sinds 2017 is Helena op les bij May Brit. Zij had daarvoor nog nooit geschilderd of getekend. Het is inmiddels haar passie en het verlangen om iets moois te creëren.. Bij Iris Frédérix heeft zij dit voorjaar een Masterclass gevolgd.
Het liefst schilder zij met olie op doek. Oude meester en portretten. Samen met haar vriendin Henriette wil zij haar portretten laten zien. Hetzelfde onderwerp en toch zo verschillend.

Géretta de Graaf
Locatie: Garage van Kerkemaat 2E
Géretta haar debuut aan de KUNSTroute 2022 smaakte naar meer. Dit jaar is Géretta opnieuw te vinden met haar textielkunst. Waar vorig jaar weven centraal stond, is daar dit jaar de techniek tuften bijgekomen. Tuften is het maken van een tapijt. Dit doet Géretta door wol/acryl in een doek te schieten met een tufting gun.
Tijdens haar afstuderen in 2019 aan de opleiding Docent Beeldende Kunst is de liefde voor textiel ontstaan. Een terugkomend thema is het verdwijnen van de Spakenburgse klederdracht. Géretta’s werk is bijzonder door haar creatieve manier van werken met textiel. Creëren met wol, dat maakt elk werk speels, zacht en uniek. Van decoratieve weefwerken tot autonome kunst: alles is tastbaar!

Marion Schaap
Locatie: ART2.0, Fokjesweg 20 Bij ART2.0 worden sculpturen gemaakt van steen, glas, metaal of combinaties hiervan. Tijdens de kunstroute willen wij de kunst van het beeldhouwen laten zien, hoe met hamer, beitel of met diamant vijl de steen bewerkt wordt. Meestal werken we met de hand, soms machinaal, maar alles komt voort uit ons brein. Wij kunnen u laten zien wat er mogelijk is met glas, boren, slijpen, zandstralen, buigen, fusing, schilderen etc. Vaak wordt er alleen stilgestaan bij het eindproduct, maar bij het maken van kunst, is tijdens het gehele proces creativiteit nodig en groeit de sculptuur uit tot iets wat uit de ziel voortkomt. Dat maakt het hele verhaal ook zo boeiend en verrast het eindresultaat zelfs de kunstenaar.

Elise Schaap
Locatie: B&B de Oude Pastorie, Kolkplein 1
Elise volgde in 2015 een korte workshop: pastelkrijt tekenen, bij Hilda de Boer. Dit materiaal vond ze zo leuk dat ze een paar jaar lessen bij haar gevolgd heeft. Met pastelkrijt teken je op schilderachtige wijze. Haar vingers en haar handen zijn haar penselen. Ze tekent voornamelijk
portretten op realistische wijze. Het tekenen geeft haar veel ontspanning. Tijdens het tekenen maakt ze haar hoofd als het ware leeg.
Sinds 2018 volgt ze lessen bij Peter ten Lohuis, waar ze o.a. veel leert over de opbouw van kleuren. Ook tekent ze met grafiet potlood en met kleurpotlood. Elise tekent meestal realistische portretten. Ze start altijd met de ogen, want wanneer de ogen staan “leeft” haar tekening.

Sylvia Koelewijn
Locatie: Atelier Sylvia Schildert, Leeuwerik 48 Sylvia doet al vele jaren mee. Zij vind het leuk om haar werk te laten zien aan iedereen die daar in geïnteresseerd is. Haar werk is vaak herkenbaar door de veelal Bijbelse onderwerpen die zij schildert. Doordat zij inmiddels vele schilderijen in verschillende stijlen en kleuren heeft geschilderd is het steeds weer intrigerend om naar elk schilderij te kijken of te kopen. Het schilderen van portretten en (huis)dieren hoort daar dan ook bij Ze kan ook deze maken in diverse stijlen voor u. Zelf volgt zij nog twee keer per jaar Masterclasses om steeds meer nieuwe inspiratie op te doen en om meer technieken te leren. Zij geeft inmiddels ook zelf Schilderlessen. Deze worden met veel plezier gegeven in haar eigen Atelier op de Leeuwerik 48.Omdat Sylvia vindt dat zij met haar werk iets kan laten zien wat je allemaal kan doen met verf en de kleuren en de materialen die je allemaal kan gebruiken om tot een mooi resultaat te komen Zij maakt gebruik van diverse technieken en zo zijn er ook vele materialen die je kan gaan gebruiken. Dit kan zij dan ook laten zien in haar werken die te zien zijn door haar gehele huis. Ook heeft zij een serie bloemenvazen handbeschilderd die zijn te bewonderen en te koop.

Mini Concert Zaterdag 16 september.
Locatie: De Bron, Molenstraat 23. Om 13:30 & 14:30 uur.
Mini concert in de Bron op zaterdagmiddag op twee tijdstippen. Je kunt het zien als een try-out met onderdelen van het operaconcert wat in 2024 wordt uitgevoerd. De tijdstippen zijn: 13.30 uur en 14.30 uur en de tijdsduur is ongeveer 20 minuten.

Jan Jacob de Graaf
Locatie: Jan van Riebeeckstraat 27
Jan Jacob is al jaren creatief aan het schilderen op pallethout. Altijd al van tekenen gehouden en nadat de markthandel overgenomen was meer tijd kunnen besteden aan hobby's.
Tijdens een vakantie op Texel zag hij een leuke tekst geschilderd op pallethout en daar is de passie voor schilderen op hout begonnen.
De schilderijen zijn zeer gevarieerd. Dieren, boerderijen, landschappen en schitterende afbeeldingen van de haven, de botters en het dorp zoals het vroeger was.
De schilderijen zijn door heel Nederland verspreid en door menigeen al als cadeau ontvangen.
Een van de mooiste schilderijen van de botters die de haven in varen, hangt bij zijn kleinzoon in de visspeciaalzaak in Rhenen. Ook in de school hangen meerdere schilderijen die door Jan Jacob zijn gemaakt.
De schilderijen zijn zeer gevarieerd en de moeite waard om te komen bewonderen.
Tevens zijn de schilderijen ook te koop en misschien erg leuk om onder de veranda of carport op te hangen. Kom bewonder, koop of doe leuke ideeën op. Ook een bestelling plaatsen is nog mogelijk.

Roel van den Burg
Locatie: CHO&CO, Kerkstraat 102
Schilderen en tekenen zijn altijd al een passie voor Roel geweest. Nu hij gepensioneerd is, heeft hij voldoende tijd voor het maken van grote kleurrijke schilderijen. Roel is een autodidactische kunstschilder en is geïnspireerd geraakt door Picasso
Het schilderen van grote kleurrijke schilderijen is voor hem een hartstochtelijke passie
In het schilderen experimenteert hij met verschillende stijlen, materialen en technieken. Het is een zoektocht naar vernieuwing en een uitdaging om zich zelf te overtreffen. Mocht u geïnteresseerd zijn in kleurrijke schilderijen dan bent u van harte welkom bij CHO & CO om een aantal van zijn schilderijen te bekijken. Tijdens de Kunstroute is Roel daar ook aanwezig.

Mattie Goedegebuur
Locatie: Bureau Bos, Voormalig Zuivelfabriek Eemlandia, Sint Nicolaasweg 5, Bunschoten, (alleen op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur toegankelijk) Mattie Goedegebuur raakt geïnspireerd door de kleine dingen in het leven. Ze vertoeft graag in de natuur en legt dat via diverse media vast. Ze fotografeert, schrijft verhalen en gedichten en gebruikt potlood, krijt of verf om weer te geven wat haar raakt. Je proeft haar verlangen naar rust en vrede in haar werk. Dit jaar is ze begonnen met nieuw materiaal zich een nieuwe techniek eigen te maken: mengen met pastels. Mattie Goedegebuur maakt zeer laagdrempelig werk, zowel haar illustratief werk als haar gedichten spreken velen aan omdat het erg herkenbaar is. Ze legt het leven in diverse nuances vast. Dit jaar heeft ze gekozen om zowel in woord als beeld vooral de natuur te laten spreken. Ze hoopt dat u geniet van de beelden die ze schetst en het verlangen proeft.

Hilda de Boer en leerlingen
Locatie: Gemeentehuis Bunschoten, Stadsspui 1. Tekenen met pastelkrijt is een heerlijke en ontspannen bezigheid. Momenteel geven Gerda de Graaf en Hilda de Boer les aan een kleine groep mensen (onafhankelijk van elkaar) en beleven daar met deze groepen veel plezier aan. Samen willen zij laten zien wat ze zoal doen tijdens de lessen en daarbij ook tonen wat de deelnemers maken. Wat bij hen vooropstaat is in een ontspannen sfeer leuke tekeningen maken. Deze tekening is van Gerda de Graaf.

Mark Heuveling
Locatie: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6
Mark MAKER Heuveling, mixed media, schilderkunst
Mark MAKER is een autodidactische kunstenaar die al diverse kunstvormen in zijn jonge carrière heeft beoefend, waaronder moderne pop-art en mixed media werken waarbij gebruik gemaakt wordt van bijzondere materialen zoals: Pokémon-kaarten, aanplakposters, stripboeken enz. enz. Dit met een unieke stijl tot gevolg, is zijn werk geliefd door jong en oud. Vorig jaar haalde een internationale opdracht binnen vanuit Amerika, een persoonlijke mijlpaal. KUNSTroute 2022 exposeerde hij voor het eerst met het wapen van Gemeente Bunschoten waarbij hij stof van zijn oma gebruikte. Ook dit jaar laat hij zijn roots terugkomen in zijn nieuwe werk. Herken jij het al? Meer zien? Ga dan zeker langs bij Mark en verder kennismaken!

Henriette van Diermen
Locatie: Piet Heinstraat 1a
Henriette krijgt al 7 jaar les van May Brit van de Coterlet. Hierin heeft ze veel plezier en leert er elke week weer wat nieuws bij. Op dit moment werkt ze vooral aan zwart wit schilderijen met name portretten. Ze heeft veel zin in de kunstroute elk jaar weer een hoogtepunt.
Henriette van Diermen gaat dit jaar samen met Helena Koelewijn schilderijen in de veranda showen. Zij laten ook geschilderd glaswerk zien onder het genot van een glaasje prosecco. De schilderijen zijn heel divers mensen dieren realistisch en abstract.

Margré van de Geest
Locatie: SPUISTUDIO, Spuistraat 1 Margré is keramist en grafisch vormgever. Haar werk varieert van gegoten porselein tot handgevormde objecten en op de draaischijf gedraaide kommen en vazen. De werken laten allemaal een zekere rust en eenvoud zien, moderne vormen soms met grafische patronen en illustraties. Het werk laat ook de liefde voor de Spakenburgse cultuur en historie zien. Deze achtergrond is vaak een inspiratie. Naast keramiek worden er moderne kunst, grafisch design en originele interieur items getoond.

Elles Koelewijn-Duijst
Locatie: Sluisweg 60 Elles schildert al 12 jaar met veel plezier bij May-Brit's kunstatelier. Ze schildert met olieverf. Realistische portretten en dieren zijn haar favoriet maar experimenteren met wat losser werk en andere technieken vindt ze ook erg leuk. Door deel te nemen aan de KUNSTroute en KUNSTopstraat wil Elles haar passie delen met anderen. Ze hoopt haar bezoekers de schoonheid van het mens- en dierlijk leven te laten ervaren. Het is de 3e keer dat ze meedoet aan de KUNSTroute, dit keer op haar eigen adres. Ontdek haar schilderijen tijdens de KUNSTroute en laat je verrassen door een mix van realistische portretten, dieren en losser werk. Haar schilderijen weerspiegelen de schoonheid van zowel mens en dier. Kom, kijk en bewonder haar schilderijen die met veel liefde en geduld zijn gemaakt.

Noorderkerk - Diverse kunstenaars
Locatie: Noorderkerk, Kerkstraat 20 Diverse kunstenaars laten hun werk zien in een gevarieerde expositie. De expositie heeft als thema ‘Verlangen’. Naast het verbeelden van verschillende ‘verlangens’ hebben alle deelnemende kunstenaars het verlangen de boodschap van het evangelie te vertellen. Kunst raakt harten en spreekt een andere taal. Zij hopen op deze manier veel bezoekers in de Noorderkerk welkom te mogen heten en een prachtig verhaal te vertellen. In de kerkzaal van de Noorderkerk in het centrum van Spakenburg is een gevarieerde expositie te zien van verschillende kunstenaars. De expositie heeft als thema ‘Verlangen’. Naast het verbeelden van verschillende ‘verlangens’ hebben alle deelnemende kunstenaars het verlangen de boodschap van het evangelie te vertellen. Kunst raakt harten en spreekt een andere taal. Zij hopen op deze manier veel bezoekers in de Noorderkerk welkom te mogen heten en een prachtig verhaal te vertellen.

Musuem Spakenburg "ROOTS", Kunst ontmoet klederdracht
Locatie: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63 In Museum Spakenburg is van 14 april tot en met 16 september 2023 de expositie ‘ROOTS, kunst ontmoet klederdracht’ te zien. In deze tentoonstelling tonen vier kunstenaars hoe de Spakenburgse klederdracht een inspiratiebron vormt voor hun beeldend werk. Tijdens de KUNSTroute gratis te bezoeken!

Wim (Peter Willem) Koelewijn
Locatie: Familie P.W. Koelewijn, Westdijk 40 G-09
Ooit geïnspireerd door een werkstuk over Gauguin, begon na zijn werkzaamheden als leraar en sportactiviteiten, met het naschilderen van schilderijen van Gauguin. Omdat deze stijl niet te ingewikkeld was. Inmiddels is er geen stroming die niet nageschilderd wordt, Wim zijn voorliefde voor botters en mooie lucht/wolk partijen, komen prachtig uit in zijn schilderijen!

Gré (Margaretha) Koelewijn
Locatie: Familie P.W. Koelewijn, Westdijk 40 G-09
Begonnen als inkleurster van stripverhalen, en GGZ-therapieleidster waar ze veel schilderde, werd op slag verliefd op het werk van Cees van Dongen. Zo’n schilderij wilde zij wel aan de wand. Een hele serie volgde! Inmiddels heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld in het maken van portretten.

Alytha Koelewijn
Locatie: Familie P.W. Koelewijn, Westdijk 40 G-09
Alytha Koelewijn, oudste dochter van Wim en Gré, gezegend met artistieke blik en creativiteit van zowel vaders als moeders kant. Als creatief beeldend therapeut maakt zij schilderijen vanuit gevoel. Zij zet dit in bij haar christelijke workshops van 'Geloof in Creativiteit'.
Familie Koelewijn, creëert al jarenlang met verve, een zeer gevarieerd pallet aan schilderijen (acrylverf) Het creatieve en artistieke bloed zit in hun genen, zij hebben het schilderen zichzelf aangeleerd. Dit gaat hen gemakkelijk en snel af, het aantal schilderwerken is inmiddels dan ook behoorlijk uitgebreid geworden en vraagt om dit mooie podium. Het is natuurlijk erg leuk om te zien hoe deze drie familieleden, allemaal op hun eigen wijze vormgeven aan het VERLANGEN door KUNST om te uiten , te ontspannen, en de kunst om te verlangen maar niet te krijgen, in een schilderij te vangen. Terwijl er ook weer overeenkomsten te ontdekken zijn, zoals het gevoel voor kleur. Mensen zijn vaak verrast als ze het meestal expressieve schilderwerk voor het eerst zien, niet iedereen weet dat dit schildertalent zo rijkelijk aanwezig is. Daarom is de kunstroute een hele leuke gelegenheid om hun werk te kunnen komen bezichtigen.
Deelnemende scholen

Leerlingen - Groen van Prinstererschool
Locatie: Jan Zwart Plantsoen 20, ingang Groen van Prinstererschool
Kunststroom: Pop Art en Keith Haring.
Kunstenaars: Alle leerlingen van groep 1 t/m groep 8
Leerlingen van Eva Kastermans van de Groenschool: Heerlijk creatief bezig zijn dat is natuurlijk het leukste wat er is. En elk kind heeft wel iets creatiefs in zich. Dat willen we graag laten zien tijdens deze KunstRoute met als thema "Kunst en Verlangen".
Best een lastig thema voor de kinderen dacht ik, maar na een lesje brainstormen met verschillende groepen was het juist een heel makkelijk en superleuk thema waar we heel veel in kunnen laten zien.
Zijn jullie ook zo benieuwd naar deze jonge kunstenaars?
Jullie zijn van harte welkom op onze prachtige school!

Leerlingen De Wegwijzer
Locatie: Basisschool De Wegwijzer, Idenburgstraat 9 De Wegwijzer doet mee om de creatieve talenten van onze leerlingen te exposeren. Het is al jarenlang een traditie om op vrijdagmiddag de week creatief af te sluiten met het creatief uur. Graag willen wij van deze mogelijkheid gebruik maken om te laten zien wat we dan zoal doen. Ook willen we leerlingen de kans geven hun talenten individueel te exposeren wanneer hier animo voor is. Graag willen we onze school ook openstellen voor plaatselijke kunstenaars om tijdens de Kunstroute gebruik te maken van onze school als locatie. Voor bezoekers staat de koffie / thee klaar! Creative activiteiten in het onderwijs blijven vaak onderbelicht. Vaak wordt er gedacht dat we op school alleen maar knutselen. Maar er is zoveel meer, denk hierbij aan houtbranden, solderen, koken, figuurzagen en ga zo maar door. Dit doen wij gedurende een groot deel van het schooljaar op vrijdagmiddag. Kom gezellig langs om dit eens te bekijken!

Leerlingen van CBS De Grondtoon
Locatie: De Grondtoon, Jan Zwartplantsoen 20 De leerlingen van basisschool De Grondtoon doen ook dit jaar mee met de Kunstroute om hun creatieve talenten te laten zien. Het thema van de kunstroute hebben de leerlingen vertaald naar: Het verlangen naar een dierenvriendje. De kinderen hebben ook nagedacht over welk dier ze zelf zouden willen zijn. Dit heeft geresulteerd in een tentoonstelling van prachtige zelfgemaakte (fantasie)dieren, van verschillende materialen. Naast beeldende kunst is er op de Grondtoon ook aandacht voor drama. Zaterdagmiddag om 13.30 uur voeren een aantal enthousiaste leerlingen van de Grondtoon een korte voorstelling op. Deze voorstelling is geïnspireerd op het prentenboekje: “Wil je mijn vriendje zijn”, van Eric Carle. We hopen dat u ook komt genieten.

Leerlingen van Het Talent
Locatie: Jan van Riebeeckstraat 27
Een gezegde van Picasso luidt: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is: hoe er één te blijven als je groot wordt. Op Het Talent willen we leerlingen stimuleren kunst te onderzoeken en te creëeren. Zodat elk kind de kunstenaar blijft die hij of zij is. Dit jaar hebben de leerlingen weer verschillende projecten gedaan. Komen jullie ze bewonderen tijdens de route?
Leerlingen May Brit van de Coterlet, Molenstraat 15.

May-Brit van de Coterlet
Locatie: Molenstraat 15 Kunstenares May Brit geeft al meer dan 20 jaar schilderlessen en workshops. In haar werk schildert ze de innerlijke pracht en mysterie van de mens. Haar realistische schilderijen bevatten altijd een emotionele boodschap.

Piet van Middelaar
Locatie: Molenstraat 15 Piet is een aantal jaren bij May Brit op schildercursus en heeft nog niet zijn eigen stijl kunnen vinden. Door verschillende technieken te leren van May Brit probeert hij dit eerst dit onder de knie te krijgen om verder te kunnen groeien. Hij schildert met olieverf op doek of paneel en houdt er van iets te schilderen wat niet gangbaar is. Voorbeelden en inspiratie haalt hij uit kunstboeken, lectuur of onderweg in b.v. hotels. Hij heeft er zoveel plezier in, dat hij zelfs thuis een slaapkamer is gaan gebruiken als atelier waar hij rustig op zijn eigen momenten kan gaan schilderen. Om zijn eigen stijl te vinden gaat hij thuis in het atelier, met de restanten van de gebruikte kleuren op een ander paneel wat uitproberen, opzoek naar zijn eigen stijl. Het bezig zijn met je hobby, iets te creëren op een blanco doek of paneel geeft je zoveel inspiratie dat er iets moois ontstaat, daardoor ben ik zo enthousiast over mijn schilderkunst, dat ik dit graag wil delen met anderen.

Femke Koning
Locatie: Molenstraat 15 Femke doet mee aan de kunstroute omdat ze graag haar kijk op de wereld wil delen. Femke heeft een neurodivers brein wat deels haar kunst bepaalt. Wat haar inspireert is de mens, in al haar facetten, positief, negatief en neutraal. Ook haar jeugd in landen als Kenia, Haïti en Zimbabwe zijn van invloed op haar werk, te zien aan onder andere de religieuze verwijzingen. Haar realistisch schilderwerk en fotografie tonen dat het leven diverser is dan alleen maar de 'mooie plaatjes' waarmee we overspoeld worden tegenwoordig. Femke heeft een neurodivers brein wat deels haar kunst bepaalt. Door haar andersoortige brein kijkt ze anders de wereld in. Die blik vertaalt ze naar haar kunst en daarmee wil ze de mens achter het model laten zien. Daarnaast wil ze de kijker aan het denken zetten, en dat doet ze door niet alleen maar 'mooie plaatjes' te laten zien, maar dat het leven diverser is dan dat.

Lara Annina van de Coterlet
Locatie: Molenstraat 15 Coterlet is van jongs af aan altijd omringd geweest met kunst. Toen zij vier jaar was begon zij met schilderen en tekenen. 23 jaar later maakt zij grote schilderijen met bladgoud en hoogwaardige epoxy en verkoopt internationaal haar werken. Daarnaast geeft Lara al 6.5 jaar met veel plezier haar passie voor de tekenkunst door aan cursisten via haar workshops in Spakenburg. Zowel tekencursus, als pastelcursussen. Zoals Lara dit zegt: “iedereen kan leren tekenen met de juiste hulpmiddelen”. Bekijk de werken van Lara en wordt geïnspireerd door de verschillende materialen die zij in haar werken gebruikt. Zowel het fijne schilderen, als bladgoud en epoxy komt sterk naar voren. Daarnaast bekijk de werken die door verschillende cursisten zijn gemaakt tijdens de workshops.

Petra Gabrielle Mastebroek - van der Linden
Locatie: Molenstraat 15 "Verlangen wordt geboren in het diepst van je zijn. Het is een geheim, tot je het deelt." Petra tekent al van kinds af aan. Met schilderen is ze 20 jaar geleden begonnen. Aquarel was haar eerste passie. Daarnaast volgde Acryl . Ze heeft bij verschillende kunstenaars geschilderd. Waaronder Corine Hazeleger. Nu sinds een half jaar bij May Brit, waar ze olieverf uitprobeert. Ze vindt schilderen heerlijk en het is echt haar passie. Nu doet ze de eerste keer mee met de kunstroute.

Sandra Duijker
Locatie: Molenstraat 15 Sandra maakt prachtige pastel en tekenkunsten. Voornamelijk portretten en dieren. Na altijd geïnteresseerd te zijn en bezig te zijn met kunst, stelt ze nu haar werken tentoon. Sandra werkt ook in opdracht. Houd je van dieren en portretten? Dan zul je zeker hier een kijkje moeten nemen!

Cindy van Noordenburg
Locatie: Molenstraat 15 Cindy van Noordenburg (1980) schildert al ruim 10 jaar met olieverf. Ze leerde het schilderen van stillevens bij Cees Slokker, maar vond het realistisch schilderen van mensen leuker. Ze volgt nu al een aantal jaar lessen bij May Brit van de Coterlet om haar talent verder te ontwikkelen. De laatste jaren experimenteert Cindy ook met mixed media. Tijdens de kunstroute zul je dan ook realistische portretten in olieverf van haar zien en wat 'lossere' portretten in mixed media.

Ingrid Bergers-Bos
Locatie: Molenstraat 15 Ingrid is nog maar pas begonnen met schilderen; tijdens de corona tijd eind 2020. Haar interesse ging uit naar het leren schilderen van portretten. Via een YouTube cursus leerde Ingrid de eerste basis beginselen van het schilderen van portretten in olieverf. Na positieve reacties op haar werk, wilde ze meer technieken aanleren en zich verder ontwikkelen. Vervolgens is ze eind 2021 lessen gaan volgen bij May-Brit's kunstatelier. Ingrid is zich nog steeds aan het ontwikkelen en is nog op zoek naar een persoonlijke eigen stijl. In haar werk zien we vooral beelden van mensen terug die haar zelf aanspreken of personen die haar hebben geïnspireerd. Soms werkt ze ook in opdracht. Centraal in haar werk is dat er herkenning in terug te vinden is, dat het onderwerp duidelijk is. Ingrid schildert haar werk met behulp van foto's. Ingrid schildert graag portretten of mooie foto's van mensen na. Mensen of beelden die iets met haar doen, die haar weten te raken. Het onderwerp moet in iedergeval herkenbaar zijn! Inspiratie hiervoor haalt ze veelal van het internet af. Met haar werk probeert ze de essentie en de schoonheid van de afgebeelde persoon te vangen. Ook probeert ze haar verftechnieken verder te ontwikkelen en zichzelf steeds uit te dagen. Soms werkt ze ook aan portretten in opdracht. Naast mensen schildert Ingrid soms ook dieren of bloemen, (nu nog vooral als oefening thuis op papier of op vazen) het gaat vooral om het "beeld", het moet iets met haar doen en haar raken, waardoor ze het onderwerp ook graag eens wil schilderen en op haar manier wilt vastleggen.

Sanne Megens
Locatie: Molenstraat 15 Sanne Megens geboren in 1970 en opgegroeid in het Brabantse Udenhout. Kwam op haar 21e voor haar studie creatieve therapie naar Amersfoort. Sanne heeft nu een aantal jaren les van May-Brit ook heeft ze wat lessen gevolgd van Martijn Versteeg. Sanne’s inspiratiebronnen zijn fine art kunstenaars als Jeremy Lipking en Svetlana Tartakovska. Maar ook meer expressieve kunstenaars als Tania Rivillis kan ze erg waarderen. In de portretten die in schilder probeer ik vaak het grensvlak te zoeken tussen kracht en kwetsbaarheid. Niet alleen het plaatje naschilderen. Maar de “ziel van de persoon proberen te vangen,.. in de blik,.. houding en uitstraling.

Joan Jutte
Locatie: May Brit's Kunstatelier, Molenstraat 15.
Joan doet dit jaar mee met de kunstroute met handbeschilderde glazen vazen. Joan schildert met zowel acryl als olieverf op doek en paneel en sinds kort ook op glazen vazen. Deze zijn vooral voorzien van prachtige kleurrijke bloemen met details van bladgoud. Ze worden afgelakt met hoogglans lak, waardoor ze ook echt als vaas te gebruiken zijn. Maar zelfs zonder boeket zijn ze een echte eyecatcher in je interieur. Te bewonderen bij May Brit’s kunstatelier.