KUNST OP STRAAT

Diverse kunstenaars doen mee aan KUNSTopstraat. Het geeft bezoekers de kans om de hele maand kennis te maken met ons culturele leven tijdens een mooie wandelroute langs de Zuiderzeeboulevard en de haven in Spakenburg. Tijdens deze wandeling hangen diverse borden met kunstafbeeldingen van lokale kunstenaars die het lef hebben dit op straat te laten zien.


Wim van de Wege Wim van de Wege, een gepassioneerde kunstenaar, laat zich betoveren door uitgestrekte landschappen die dienen als emblematische voorstellingen van vrijheid en verlangen. Zijn kunstwerken omarmen de pracht van ongerepte horizonnen en open ruimtes, en resoneren met de kijkers op een diepgaand niveau. Van de Wege’s schilderijen vangen de essentie van de natuur in haar meest weidse vorm, waarbij de eindeloze vergezichten een gevoel van grenzeloos verlangen opwekken. Zijn vlotte penseelstreken en kleurenpaletten in zijn werk roepen een gevoel van ruimtelijke bevrijding op en nodigen uit tot introspectie. Van de Wege’s fascinatie voor deze symbolische landschappen weerspiegelt zijn eigen streven naar vrijheid, en hij slaagt erin om dit universele verlangen vast te leggen en te delen met het publiek via zijn expressieve kunstwerken.


Elise Schaap Elise volgde in 2015 een korte workshop: pastelkrijt tekenen, bij Hilda de Boer. Dit materiaal vond ze zo leuk dat ze een paar jaar lessen bij haar gevolgd heeft. Met pastelkrijt teken je op schilderachtige wijze. Haar vingers en haar handen zijn haar penselen. Ze tekent voornamelijk portretten op realistische wijze. Het tekenen geeft haar veel ontspanning. Tijdens het tekenen maakt ze haar hoofd als het ware leeg. Sinds 2018 volgt ze lessen bij Peter ten Lohuis, waar ze o.a. veel leert over de opbouw van kleuren. Ook tekent ze met grafiet potlood en met kleurpotlood. Elise tekent meestal realistische portretten. Ze start altijd met de ogen, want wanneer de ogen staan “leeft” haar tekening.
Ook te bezichtigen tijdens kunstroute: B&B de Oude Pastorie, Kolkplein 1


Elles Koelewijn-Duijst Elles schildert al 12 jaar met veel plezier bij May-Brit’s kunstatelier. Ze schildert met olieverf. Realistische portretten en dieren zijn haar favoriet maar experimenteren met wat losser werk en andere technieken vindt ze ook erg leuk. Door deel te nemen aan de KUNSTroute en KUNSTopstraat wil Elles haar passie delen met anderen. Ze hoopt haar bezoekers de schoonheid van het mens- en dierlijk leven te laten ervaren. Het is de 3e keer dat ze meedoet aan de KUNSTroute, dit keer op haar eigen adres. Ontdek haar schilderijen tijdens de KUNSTroute en laat je verrassen door een mix van realistische portretten, dieren en losser werk. Haar schilderijen weerspiegelen de schoonheid van zowel mens en dier. Kom, kijk en bewonder haar schilderijen die met veel liefde en geduld zijn gemaakt.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Sluisweg 60 


Sylvia Koelewijn doet al vele jaren mee. Zij vind het leuk om haar werk te laten zien aan iedereen die daar in geïnteresseerd is. Haar werk is vaak herkenbaar door de veelal Bijbelse onderwerpen die zij schildert. Doordat zij inmiddels vele schilderijen in verschillende stijlen en kleuren heeft geschilderd is het steeds weer intrigerend om naar elk schilderij te kijken of te kopen. Het schilderen van portretten en (huis)dieren hoort daar dan ook bij Ze kan ook deze maken in diverse stijlen voor u. Zelf volgt zij nog twee keer per jaar Masterclasses om steeds meer nieuwe inspiratie op te doen en om meer technieken te leren. Zij geeft inmiddels ook zelf Schilderlessen. Deze worden met veel plezier gegeven in haar eigen Atelier op de Leeuwerik 48.Omdat Sylvia vindt dat zij met haar werk iets kan laten zien wat je allemaal kan doen met verf en de kleuren en de materialen die je allemaal kan gebruiken om tot een mooi resultaat te komen Zij maakt gebruik van diverse technieken en zo zijn er ook vele materialen die je kan gaan gebruiken. Dit kan zij dan ook laten zien in haar werken die te zien zijn door haar gehele huis. Ook heeft zij een serie bloemenvazen handbeschilderd die zijn te bewonderen en te koop.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Atelier Sylvia Schildert, Leeuwerik 48


Géretta de Graaf haar debuut aan de KUNSTroute 2022 smaakte naar meer. Dit jaar is Géretta opnieuw te vinden met haar textielkunst. Waar vorig jaar weven centraal stond, is daar dit jaar de techniek tuften bijgekomen. Tuften is het maken van een tapijt. Dit doet Géretta door wol/acryl in een doek te schieten met een tufting gun. Tijdens haar afstuderen in 2019 aan de opleiding Docent Beeldende Kunst is de liefde voor textiel ontstaan. Een terugkomend thema is het verdwijnen van de Spakenburgse klederdracht. Géretta’s werk is bijzonder door haar creatieve manier van werken met textiel. Creëren met wol, dat maakt elk werk speels, zacht en uniek. Van decoratieve weefwerken tot autonome kunst: alles is tastbaar!
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Garage van Kerkemaat 2E 


Gjilke Hartog doet mee aan de kunstroute omdat ze het leuk vind om te doen en graag haar kunst wil laten zien aan andere mensen. Gjilke’s kunst is digitaal getekend en geïnspireerd op steampunk, ridders, video games, films en stripboeken. Haar tekeningen zijn voornamelijk karakters, maar Gjilke heeft brede interesse en probeert ook graag andere vormen van kunst. Mensen mogen komen kijken als ze geïnteresseerd zijn in mijn kunstvorm die gedrukt wordt op canvas.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Nieuwe Schans 43


Helena Koelewijn Sinds 2017 is Helena op les bij May Brit. Zij had daarvoor nog nooit geschilderd of getekend. Het is inmiddels haar passie en het verlangen om iets moois te creëren.. Bij Iris Frédérix heeft zij dit voorjaar een Masterclass gevolgd. Het liefst schilder zij met olie op doek. Oude meester en portretten. Samen met haar vriendin Henriette wil zij haar portretten laten zien. Hetzelfde onderwerp en toch zo verschillend.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Piet Heinstraat 1a 


Kim van Dooren (1980, winnaar Inspiratieprijs 2018) Dit jaar tijdens de Kunstroute bestaat Atelier IN’T100 5 jaar! Al die tijd is Kim bezig haar honderden ideeën te vertalen, vorm te geven en over te brengen op haar cursisten. Kim is een veelzijdig kunstenaar uit Spakenburg, met oneindige creativiteit, die continue bezig is met het verleggen van haar grenzen en uitdaging zoekt in zichzelf, nieuwe materialen of technieken. Dit jaar laat zij o.a. nieuw werk in gebrandschilderd glas in lood zien en in brons. Zij heeft ook nieuwe tegeltableaus gemaakt die zij zal exposeren. Thema’s in haar werk zijn vissen, vrouwen en het leven – daarbij geeft zij de onzichtbare pracht van het alledaagse weer de aandacht die het verdient. Een rode draad in haar werk is de strijd naar het zoeken naar de samenhang in tegenstelling – oud en nieuw, mooi en lelijk, licht en donker, zijn en niet zijn – uit spanning ontstaat een verhaal wat moet worden verteld. Kim werkt vanuit Atelier IN’T100 op de Weikamp. Naast haar werkplek, geeft zij daar ook workshops Tegels schilderen en Dérétsjiés boetseren. Ook het merk NieuwerWês is daar uit Kims handen ontstaan. NieuwerWês staat voor handgemaakte modern-vintage kunstobjecten. De objecten bestaan uit iconische ontwerpen van vroeger gecombineerd met design van vandaag. Deze eclectische mix van statements in belijning, kleur en materiaal maken van elk werk een uniek statement piece. Kenmerkend zijn de antieke elementen in combinatie met de modernste technieken en invloeden.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Atelier IN’T100, Home of NieuwerWês, Weikamp 100


Kornelis Ram Kornelis Ram is een figuratief en realistisch schilder die zijn inspiratie haalt uit de alledaagse schoonheid van de natuur. “De wereld is een rommelige aangelegenheid en tot op zekere hoogte is dat in de natuur ook zo” Denk bijvoorbeeld aan de wirwar van bladeren, takken in het bos of in een groep waterlelies, een lotusvijver waar de bladeren in en door elkaar heen groeien. Maar de natuur kent ook een bepaalde logica die wij ervaren als schoonheid. Denk aan de wetmatigheid van de groei, de nervatuur van de bladeren en de mechanica van de stammen, takken en stengels. Orde hierin proberen te scheppen door middel van compositie, weglaten, toevoegen… Dat is voor mij de uitdaging die het zo boeiend maakt om in olieverf de essentie hiervan proberen vast te leggen. “ik begin graag met een gekleurde onderlaag, de imprimatuur, die ik als halftoon gebruik voor mijn onderschildering” Ik kan zo de juiste toonwaarden bepalen samen met de vorm en compositie van de verschillende elementen op het doek. Dit is een voorbereiding op de schildering in kleur. Mijn onderwerpen zijn heel divers en schilder ik graag vanuit een laag standpunt om de toeschouwer als het ware het werk in te trekken. De KUNSTroute is voor mij een mooie gelegenheid om op deze prachtige locatie mijn werk te kunnen laten zien.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Bureau Bos, Voormalig Zuivelfabriek Eemlandia, Sint Nicolaasweg 5, Bunschoten, (alleen op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur toegankelijk)


Lara Annina van de Coterlet is van jongs af aan altijd omringd geweest met kunst. Toen zij vier jaar was begon zij met schilderen en tekenen. 23 jaar later maakt zij grote schilderijen met bladgoud en hoogwaardige epoxy en verkoopt internationaal haar werken. Daarnaast geeft Lara al 6.5 jaar met veel plezier haar passie voor de tekenkunst door aan cursisten via haar workshops in Spakenburg. Zowel tekencursus, als pastelcursussen. Zoals Lara dit zegt: “iedereen kan leren tekenen met de juiste hulpmiddelen”. Bekijk de werken van Lara en wordt geïnspireerd door de verschillende materialen die zij in haar werken gebruikt. Zowel het fijne schilderen, als bladgoud en epoxy komt sterk naar voren. Daarnaast bekijk de werken die door verschillende cursisten zijn gemaakt tijdens de workshops.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Molenstraat 15


Mattie Goedegebuur raakt geïnspireerd door de kleine dingen in het leven. Ze vertoeft graag in de natuur en legt dat via diverse media vast. Ze fotografeert, schrijft verhalen en gedichten en gebruikt potlood, krijt of verf om weer te geven wat haar raakt. Je proeft haar verlangen naar rust en vrede in haar werk. Dit jaar is ze begonnen met nieuw materiaal zich een nieuwe techniek eigen te maken: mengen met pastels. Mattie Goedegebuur maakt zeer laagdrempelig werk, zowel haar illustratief werk als haar gedichten spreken velen aan omdat het erg herkenbaar is. Ze legt het leven in diverse nuances vast. Dit jaar heeft ze gekozen om zowel in woord als beeld vooral de natuur te laten spreken. Ze hoopt dat u geniet van de beelden die ze schetst en het verlangen proeft. 
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Bureau Bos, Voormalig Zuivelfabriek Eemlandia, Sint Nicolaasweg 5, Bunschoten, (alleen op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur toegankelijk)


May-Brit van de Coterlet Kunstenares May Brit geeft al meer dan 20 jaar schilderlessen en workshops. In haar werk schildert ze de innerlijke pracht en mysterie van de mens. Haar realistische schilderijen bevatten altijd een emotionele boodschap.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Molenstraat 15


Petra Gabrielle Mastebroek – van der Linden“Verlangen wordt geboren in het diepst van je zijn. Het is een geheim, tot je het deelt.” Petra tekent al van kinds af aan. Met schilderen is ze 20 jaar geleden begonnen. Aquarel was haar eerste passie. Daarnaast volgde Acryl . Ze heeft bij verschillende kunstenaars geschilderd. Waaronder Corine Hazeleger. Nu sinds een half jaar bij May Brit, waar ze olieverf uitprobeert. Ze vindt schilderen heerlijk en het is echt haar passie. Nu doet ze de eerste keer mee met de kunstroute.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Molenstraat 15


Piet van Middelaar  is een aantal jaren bij May Brit op schildercursus en heeft nog niet zijn eigen stijl kunnen vinden. Door verschillende technieken te leren van May Brit probeert hij dit eerst dit onder de knie te krijgen om verder te kunnen groeien. Hij schildert met olieverf op doek of paneel en houdt er van iets te schilderen wat niet gangbaar is. Voorbeelden en inspiratie haalt hij uit kunstboeken, lectuur of onderweg in b.v. hotels. Hij heeft er zoveel plezier in, dat hij zelfs thuis een slaapkamer is gaan gebruiken als atelier waar hij rustig op zijn eigen momenten kan gaan schilderen. Om zijn eigen stijl te vinden gaat hij thuis in het atelier, met de restanten van de gebruikte kleuren op een ander paneel wat uitproberen, opzoek naar zijn eigen stijl. Het bezig zijn met je hobby, iets te creëren op een blanco doek of paneel geeft je zoveel inspiratie dat er iets moois ontstaat, daardoor ben ik zo enthousiast over mijn schilderkunst, dat ik dit graag wil delen met anderen.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Molenstraat 15


Sanne Megens geboren in 1970 en opgegroeid in het Brabantse Udenhout. Kwam op haar 21e voor haar studie creatieve therapie naar Amersfoort. Sanne heeft nu een aantal jaren les van May-Brit ook heeft ze wat lessen gevolgd van Martijn Versteeg. Sanne’s inspiratiebronnen zijn fine art kunstenaars als Jeremy Lipking en Svetlana Tartakovska. Maar ook meer expressieve kunstenaars als Tania Rivillis kan ze erg waarderen. In de portretten die in schilder probeer ik vaak het grensvlak te zoeken tussen kracht en kwetsbaarheid. Niet alleen het plaatje naschilderen. Maar de “ziel van de persoon proberen te vangen,.. in de blik,.. houding en uitstraling.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Molenstraat 15


Zara van Twillert is 15 jaar. Ze is een aantal jaar geleden begonnen met tekenen, eerst bij Artjet en daarna bij Lara van de Coterlet. Haar voorkeur gaat uit naar tekenen van portretten van bekende mensen. Potlood in zwart wit blijft haar favoriet. Ze heeft 2 jaar geleden ook meegedaan aan de KUNSTROUTE en het lijkt haar leuk om haar nieuwe tekeningen te laten zien.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6 


Juliana Bustamante is geboren in Lima in het Zuid-Amerikaanse land Peru en woont sinds drie jaar in Nederland. Ze tekent en schildert al van jongs af aan. Juliana is autodidact en schildert abstract, semiabstract en landschappen. Ze werkt voornamelijk met olie- en acrylverf op doek in allerlei formaat. Juliana verdiept zich ook in andere technieken, zoals mix-media, dutch pouring en het werken met paletmes. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de zee en de kleuren van de zonsondergang. Juliana is erg enthousiast over haar deelname aan de KUNSTroute KUNSTopstraat. Ze werkt ook in opdracht.
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6 


Marion Heuveling Mark MAKER is een autodidactische kunstenaar die al diverse kunstvormen in zijn jonge carrière heeft beoefend, waaronder moderne pop-art en mixed media werken waarbij gebruik gemaakt wordt van bijzondere materialen zoals: Pokémon-kaarten, aanplakposters, stripboeken enz. enz. Dit met een unieke stijl tot gevolg, is zijn werk geliefd door jong en oud. Vorig jaar haalde een internationale opdracht binnen vanuit Amerika, een persoonlijke mijlpaal. KUNSTroute 2022 exposeerde hij voor het eerst met het wapen van Gemeente Bunschoten waarbij hij stof van zijn oma gebruikte. Ook dit jaar laat hij zijn roots terugkomen in zijn nieuwe werk. Herken jij het al? Meer zien? Ga dan zeker langs bij Mark en verder kennismaken!
Ook te bezichtigen tijdens KUNSTroute: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6 

Wandel langs de borden, maak een leuke foto en tag ons op social media!