KUNSTopSTRAAT 2024

KUNSTopSTRAAT 2024

Diverse kunstenaars doen mee aan KUNSTopSTRAAT. Het geeft bezoekers de kans om de hele maand kennis te maken met ons culturele leven tijdens een mooie wandelroute langs de Zuiderzeeboulevard en de haven in Spakenburg.

Tijdens deze wandeling hangen diverse borden met kunstafbeeldingen van lokale kunstenaars die het lef hebben dit op straat te laten zien. Lees hier meer over de werken van de lokale kunstenaars.

Data: hele maand september

Locaties: langs de Zuiderzeeboulevard en Museumhaven van Spakenburg

Te zien: onderstaande kunstenaars

Zara van Twillert​

Zara van Twillert, Potlood zwart wit tekeningen. Ook dit jaar is Zara (16 jaar) met een aantal nieuwe werken te zien bij Schmidt-Koelewijn. Haar voorkeur gaat uit naar potlood zwart wit tekeningen van bekende mensen. De uitdaging afgelopen jaar was de kroon van Koningin Maxima, daar zit heel wat uurtjes tekenen in. Hier heeft Zara heel wat uren ingestoken om de kroon zo echt mogelijk te tekenen. Dit wil ze ook graag laten zien tijdens KUNSTopstraat.

Thirsa Velhuizen

Thirsa Velhuizen, Schilderkunst. Theodora Isa Veldhuizen is 18 jaar en gek op paardrijden en tekenen. Op de middelbare school zei haar kunstdocent; "Thirsa, hier moet je wat mee doen!" Net als vele anderen. Op haar 5e kreeg ze haar eigen pony en heeft ze tot haar 16e verschillende pony's uitgebracht in de wedstrijdsport. Ze stopte ivm. haar opleiding Paraveterinair. Ze volgt op het moment de gezellige schilderlessen van May-Brit van de Coterlet. Daar leert ze verschillende hyperrealistische schildertechnieken. Dit jaar was ze 2 maanden in Curaçao voor haar stage. Hier heeft ze ook schilderopdrachten aangenomen! Thirsa combineert haar stages vaak met schilderen. Ze kreeg zelfs meer opdrachten aangeboden maar 2 was genoeg. Thirsa verteld; “Ik hoop hiervan mijn werk te maken en ik vertrouw er ook op dat dit goed komt. “You will succeed in whatever you choose to do, and light will shine in the road ahead of you ~ Job 22”. werk in de Petrakerk bekijken! Ik maak een hoop verschillende kunst geschikt voor jong en oud! Ik schilder vooral hyperrealistisch. Ook heb ik een paar hele gave banken geschilderd die ook te bewonderen zijn in de Petrakerk/gemeentehuis! Maak een leuke/gekke foto met mijn bank en tag mij op insta! Ik heet op Instagram thirsart. Wie de leukste/origineelste foto heeft wint een leuke prijs! Er zijn ook nog andere mooie kunstwerken om te bekijken in de kerk. Kortom genoeg redenen om even langs te komen.

Syvlia Koelewijn

Sylvia Koelewijn, Schilderkunst. Kunst op straat van o.a. Sylvia  is een leuke gelegenheid om het publiek te laten zien hoeveel creatief talent er is in Bunschoten-Spakenburg. En de vele diversiteit die dan te zien is op de mooie grote posterborden Het is natuurlijk een mooie aanloop naar de Kunstroute in 2024 plus het werk van enkele leerlingen van Sylvia o.a. Astrid Duyst, Tinja de Graaf, Anneke van Malenstein.   Het werk van Sylvia is veelzijdig en kent vele technieken waaronder realistisch, modern, impressionisme, fijnschilderkunst volgens de oude meesters en mixed media art. Het blijven volgen van trainingen in de kunst is voor haar een belangrijke keuze in haar leven. Hierdoor is dan ook een geheel eigen stijl ontstaan waaraan zij veel plezier aan beleeft! En dat is dan ook terug te zien in haar werken. Zij maakt veelal religieuze art maar ook andere onderwerpen komen aan bod zoals o.a. het schilderen van portretten. Ze blijft dan ook altijd weer nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen en die vindt ze op het moment in het klassieke schilderen op de Kunstacademie. Zij raakt geïnspireerd door vele vormen van kunst te bekijken van vele verschillende Kunstenaars.

Petra Mastebroek - van der Linden

Petra Mastebroek, Tekenen en schilderkunst. Petra was zeer verrast dat ze de kunstroute 2023 heeft gewonnen. Het was de eerste keer dat ze mee deed met portret van haar dochter. Schilderij met olieverf op doek. Ze tekent al van jongs af aan. Later heeft zij wat aquarel lessen gevolgd in Amersfoort. Net voor Coronatijd belandt zij bij Corine Hazeleger… . Toen vooral met acrylverf geschilderd. Nu voor het tweede jaar met olieverf bezig bij May- Britt van de Coterlet. Kunst of echt nep? Waar ze vorig jaar haar dochter schilderde , schildert ze nu haar oudste zoon. Is het een foto of …… een schilderij? Kunst of echt nep…   Is het een foto? Of toch een schilderij? Vol trots is Petra nog, terugkijkend op de kunstroute 2023. Voor het eerst meedoen en dan winnen. Verrast en heel blij. Nog steeds nagenietend. Wat vinden jullie er dit jaar van?

Gjilke Hartog

Gjilke Hartog, Digitale kunst en keramiek. Gjilke is een digital artiest van 19 jaar. Al eerder deed ze mee aan de kunstroute en Kunstopstraat met veel plezier. Ook dit jaar doet ze weer mee. Tijdens kunst op straat is haar schilderij Citrine te zien. Een prachtige vrouw met mooie kleding. In detail getekend. Op de kunstroute is een vrouw te zien die aan het handelen is. En zeker de moeite waard om nader te bekijken. Er is veel aandacht besteed aan kleding en achtergrond. Elke tekening word gemaakt met digitaal papier, potlood en penselen, en er zit uren en soms zelfs weken werk in. Gjilke heeft de digitale tekenkunst zelf eigen gemaakt, met haar eigen stijl. Gjilke teken graag ridders en draken, maar karakters heeft haar voorkeur. Wilt u meer zien kijk dan op haar website. Zuuje.Art. Waarom mensen Gjilke haar werk komen bekijken? Mensen moeten haar werk komen bekijken om te zien wat je digitaal kunt tekenen en schilderen. En vooral om te zien wat het verschil is tussen een digitale zelf getekend schilderij en AI Het verschil zie je in de details. De fijne lijnen, de mooie kleding. De eigen style.
In tegenstelling is AI woorden die omgezet worden tot kunstmatige tekening, een stuk minder creativiteit dus. Eigen werk straalt gevoel, fantasie en style uit. Beginnend met een digitaal potlood op digitaal papier. Uren Schetsen en tekenen. Tot er een mooie schilderij uitkomt. Daarnaast kan Gjilke uitleggen en laten zien hoe ze tekent, en hoe een schilderij tot stand komt.

Mark Heuveling

Locatie: Schmidt-Koelewijn, Kolkplein 6. Mark Heuveling, Mixed Media In een tijdperk van sociale media, fake news en AI-kunst is de vraag "Wat is echt en wat is nep?" urgenter dan ooit. Mark MAKER Heuveling onderzoekt hoe technologie onze perceptie van waarheid en schoonheid beïnvloedt en daagt ons uit om na te denken over kunst in een wereld waar realiteit en illusie vervagen. Wat betekent echtheid nog in een tijd waarin alles manipuleerbaar is? Mark is een kunstenaar die de grens tussen werkelijkheid en illusie verkent. Zijn werk draait om de spanning tussen wat zichtbaar is en wat verborgen blijft, tussen het tastbare en het ontastbare. Met een mix van traditionele en moderne technieken creëert hij verhalen die de kijker uitdagen om de wereld vanuit een nieuw perspectief te ervaren, waarbij hij het alledaagse en het surrealistische met elkaar verweeft.

Juliana Bustamante

Gabriëlle de Graaf-Bos

Gabrielle Art, Tekenen, schilderen, houtbewerking. Gabriëlle de Graaf-Bos is in november weer begonnen met schilderlessen bij May-Britt, na een stop van 4 jaar. Gabrielle schildert graag realistische portretten, en werkt graag met hout. Ook houd ze van experimenteren met andere materialen in haar werken. Ook vind ze het leuk om tekenen met pastel en pen. Gabriëlle's werk is heel divers, ze probeert graag nieuwe materialen uit. Daarom is het heel leuk om naar haar tentoonstelling te komen kijken.  

Lada Zenner

Lada Zenner, Porseleinschilderkunst. Lada Zenner is in het jaar 1969 in Ukraine geboren en dertien jaar geleden naar Nederland verhuisd. Sinds het jaar 2019 woont zij in Spakenburg, waar zij Studio KerLamiek heeft opgericht. Als kunstenares heeft zij zich de laatste jaren toegelegd op het werken met porselein. Haar creaties zijn met de hand beschilderd en daarom altijd uniek en anders. Zij probeert de zachtheid van het porselein uit te drukken en de gevoeligheid van het materiaal te laten zien. Zij gebruikt verschillende technieken en werkt veel met goud, lusters, verschillende soorten oliën en talrijke kleuren. De schoonheid van de natuur, oude culturen geven haar een brede inspiratie. Ontdek hoe leuk schilderen op porselein is! Studio KerLamiek is een gezellig atelier in het haart van Spakenburg, waar workshops en lessen porselein schilderen gegeven worden, die voor iedereen geschikt zijn. Tijdens de Kunstroute kan jij in de Studio Kerlamiek de werkstukken van Lada Zenner en haar cursisten zien en meer informatie over deze techniek te krijgen.

Mattie Goedegebuur

Mattie Goedegebuur, Tekenen, schrijven en fotografie. Mattie wordt geïnspireerd door zaken in het leven die emoties oproepen: de stilte van een zinderend bos, een stel dartelende hazen, spelende kinderen, de ondergaande zon, vallend blad, mensen die betrokken zijn bij elkaar, verdriet om verlies etc. Ze heeft de behoefte dit vast te leggen in woord en/of beeld. Het liefste combineert ze beiden. De woorden componeert ze tot toegankelijke gedichten en korte verhalen en de beelden legt ze vast met haar camera, penseel, krijtje of sinds kort met alcoholmarker. Mattie maakt zich graag elk jaar vertrouwd met een, voor haar, nieuw medium. Ze werkt graag figuratief, zodat mensen herkennen wat ze zien. Deze herkenning is voor Mattie de drijfveer om mee te doen met de KUNSTroute en KUNSTopstraat. Het thema van dit jaar ‘Kunst, echt nep,’ is voor Mattie een trigger. Zij filosofeert: ‘Is kunst het vastleggen van het beeld van de werkelijkheid van de kunstenaar of is het een vaardigheid die de kunstenaar beheerst in het vervalsen van de realiteit of is het afbeelden van de realiteit sowieso namaak, dus kunst en niet echt? Is het dus echt nep?’ Er zijn vele invalshoeken om deze vraag te onderzoeken. Als u Mattie’s werk bekijkt wil zij graag met u in gesprek over haar idee over dit intrigerende thema.

Gedicht: Het oude Raadhuis
Des burgervader's stulpje
kent vast vele verhalen.
Wie herinnert ze zich nog?
Zou het huis raad geweten
hebben met de steeds nieuwe
bestuurders, die in wijsheid
over hun dorp regeerden
Zij konden rust zoeken in het 
uitzicht over de stadsweide

Géretta de Graaf

Géretta de Graaf is textielkunstenaar. Werken met textiel, is waar haar passie ligt. Van Spakenburgse stoffen en weven tot het maken van wandtapijten. De techniek tuften is Géretta helemaal eigen geworden. Tuften is het maken van een tapijt met een elektrische tuftinggun. Met dit pistool schiet zij garen in een doek. Zo creëert Géretta de meest zachte, speelse en unieke werken. Tijdens haar workshops kun je dit zelf ook leren! Een terugkomend thema is het verdwijnen van de Spakenburgse klederdracht. Die prachtige bloempatronen en kleuren zijn een grote inspiratiebron. Dit jaar onderzoekt Géretta het onderwerp ‘Kunst, echt nep?’ door te spelen met de grens tussen kunst en decoratie. Vaak mag je een kunstwerk niet aanraken, maar bij Géretta haar werken mag dat wel. In hoeverre mag je het dan nog kunst noemen? Kom kijken en ontdek het zelf! Géretta de Graaf (1996) is textielkunstenaar. Werken met textiel, is waar haar passie ligt. Van Spakenburgse stoffen en weven tot het maken van wandtapijten. De techniek tuften is Géretta helemaal eigen geworden. Tuften is het maken van een tapijt met een elektrische tuftinggun. Met dit pistool schiet zij garen in een doek. Zo creëert Géretta de meest zachte, speelse en unieke werken. Tijdens haar workshops kun je dit zelf ook leren! Een terugkomend thema is het verdwijnen van de Spakenburgse klederdracht. Die prachtige bloempatronen en kleuren zijn een grote inspiratiebron. Dit jaar onderzoekt Géretta het onderwerp ‘Kunst, echt nep?’ door te spelen met de grens tussen kunst en decoratie. Vaak mag je een kunstwerk niet aanraken, maar bij Géretta haar werken mag dat wel. In hoeverre mag je het dan nog kunst noemen? Kom kijken en ontdek het zelf!

Piet van Middelaar

Piet van Middelaar doet voor de tweede keer mee met kunst op straat. Hij vindt dit een mooie manier om u kennis te laten maken met zijn werk. Voor het 3e jaar zit hij bij May Brit op schildercursus en leert daar veel over de technieken en de uitvoering van verschillende werken met olieverf op paneel of doek. Zijn werk valt niet onder de noemer alledaags, hij houdt van kunst met een knipoog en vindt dit veelal op straat, in kranten, tijdschriften, fotografie e.d. Uren kan hij in een museum lopen en kijken naar de uitvoering van zowel de klassiekers als de hedendaagse kunst wat voor hem wel de voorkeur heeft. In zijn eigen atelier vindt hij de rust om met veel plezier zijn werken te maken. Is dit kunstwerk echt of is het echt-nep?

Nick Bergisch

Locatie: Bergisch Bridal Atelier, Molenstraat 62 A, D (in de oude Hubo). Ontdek de Kunst van Mode: Echt of Nep? De modewereld kent vier verschillende facetten: haute couture modehuizen, luxe modehuizen, midden segment merken, en fast fashion. Welke van deze categorieën kan werkelijk als kunst worden beschouwd? En welke beweert eerlijk te werken volgens de juiste omstandigheden? Het thema "KUNST: Echt of Nep" zette couturier Nick Bergisch aan het denken. Kunnen mensen het verschil voelen tussen de exclusieve stoffen van haute couture en de materialen die worden gebruikt in fast fashion? Kunt u het verschil voelen? Wij nodigen u van harte uit in ons atelier. Kom zelf ervaren of u het verschil tussen de materialen kunt herkennen. We zijn erg benieuwd naar uw mening! Beleef het tijdens de Kunstroute