De Open Monumenten Klassen Dag is een initiatief van de Stichting Open Monumenten Dag en werd in 2012 voor het eerst in Bunschoten georganiseerd door het Cultuur platform als onderdeel van September Kunstmaand.

Jaarlijks worden volledige lespakketten gratis door de stichting OMD verstrekt.

Tijdens de Open Monumenten Klassen Dag bezoeken de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Bunschoten een plaatselijk monument. In totaal doen er meer dan 500 leerlingen mee.

In de Gemeente Bunschoten kunnen de volgende monumenten bezocht worden: de Visafslag, de Hervormde Kerk, Begraafplaats Memento Mori, de Visrokerij van Museum Spakenburg en de Botterwerf. 

Het Cultuur Platform wil hiermee een bijdrage leveren aan de culturele ontwikkeling van de jeugd. Vanaf 2019 is er vanuit de scholen geen belangstelling getoond voor deze rondleidingen. Het CP kijkt op welke wijze we de subsidie op andere manier kunnen besteden en gaat oa tijdens de Kunstroute aandacht besteden aan de Monumenten-dag en worden monumenten ook locatie tijdens de route.

Zijn er scholen die toch belangstelling hebben voor de Open Monumenten Klassen Dag? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.