Boekpresentatie Eva Vriend
Binnenkort komt Eva Vriend naar Spakenburg om te vertellen over haar boek ‘Eens ging de zee tekeer’. We verwachten haar in mei te verwelkomen met een mooi interview bij de LOS. Zij vertelt dan over haar boek. Een mooi verhaal over hoe de Zuiderzee het IJsselmeer werd en de ingrijpende invloed hiervan op de cultuur, de identiteit en de toekomst van vier Zuiderzeefamilies.

Historica en journaliste Eva Vriend groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. In 2013 publiceerde zij ‘Het nieuwe land’. Dit boek stond op de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs (uitreiking 25 oktober 2020). Het boek is ook getipt door het DWDD-boekenpanel “In de goede traditie van Geert Mak. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je “m heel graag leest. Ontroerend!”.

Mooie verhalen!
Voorafgaand aan de presentatie nemen medeorganisatoren Museum Spakenburg en Bibliotheek Eemland u met een kort filmpje mee langs de Zuiderzee en onze rijke geschiedenis vertelt door een dorpsgenoot.

Eens ging de zee tekeer
De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Gesigneerd boek van Eva Vriend!
Wim van de Geest van Bruna Bunschoten zorgt ervoor dat er binnenkort een aantal door Eva gesigneerde boeken verkrijgbaar zijn bij de Bruna.

Categorieën: Cultureel Café

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *