Het nieuwe culturele jaar is gestart!

Het Cultureel Platform gaat voor Geluk in 2017!

Met nieuwe inspiratie en energie gaan we uiteraard ook dit jaar weer voor culturele verrassingen. We beginnen alvast goed met de bekendmaking van ons culturele thema Geluk! Het thema Geluk komt terug tijdens al onze activiteiten en evenementen. In 2017 staan er weer vele culturele activiteiten op het programma. We kijken alvast vooruit…

Voor de organisatie van culturele cafés over cultureel erfgoed, kunst en muziek, werken wij dit jaar nog meer samen de VAN Studio’s om zo verrassende acts aan u te presenteren en u cultureel te blijven inspireren! De Buitenschilderdag heeft inmiddels ook een vaste plaats op de jaaragenda gekregen. De Buitenschilderdag wordt in juni gehouden bij de museumhaven van Spakenburg. Het resultaat van deze dag kan iedereen bewonderen tijdens de Buitenschilderdag-expositie tijdens de Kunstroute. De Kunstroute wordt dit jaar voor het eerst gehouden in het 2e weekend van september, omdat dan ook de Nationale Monumentendag is. Bewoners en bezoekers geven wij zo de kans om bezoek aan ons cultureel erfgoed te combineren met een bezoek aan ‘één’ van onze kunstenaars. Met de jaarlijkse Kunstroute geven wij kunstenaars de kans om elkaar te inspireren en bewoners (en ook vele bezoekers van buiten de plaats) te verwonderen. Met recht is het uitgegroeid naar een toonaangevend evenement. De kunstenaars is gevraagd om het kunstwerk voor de overzichtstentoonstelling het thema ‘Geluk’ te gebruiken. Wij kijken uit naar het resultaat!

Cultuurparticipatie

Bij de oprichting van het Cultuur Platform 5 jaar geleden stond het bevorderen van cultuurparticipatie in onze gemeente centraal. Uiteraard door het organiseren van allerlei evenementen. Daarbij gaan we graag de samenwerking aan met Museum Spakenburg, Dynamisch Spakenburg, VVV Spakenburg, lokale ondernemers, basisscholen, Bibliotheek Eemland en uiteraard onze eigen muzikanten en kunstenaars. Samen staan we sterk!

Cultuureducatie

Naast de evenementen die het Platform organiseert om onze muzikanten en kunstenaars een podium en etalage aan te bieden wordt ook jaarlijks tijd en subsidie besteed aan educatie van de basisschooljeugd in ons dorp. Zo zijn wij al 5 jaar betrokken bij de Gezins-School-Kerk projecten (GSK) en bij de Open monumenten Klassendag in september. Hierbij geven wij basisscholen de kans om monumenten te bezoeken in ons dorp met een educatieve rondleiding. In 2016 werd er ook aandacht aangegeven aan cultuureducatie tijdens de Kunstroute met de Kidskunstroute in het Gemeentehuis. Met groot succes, dus dit krijgt zeker opvolging. Leuk om alvast te laten weten dat er samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek Eemland is gestart met de organisatie van een educatief interactief project voor de basisscholen over de herkomst van klederdrachtstoffen en daarnaast met een heus kinderfestival voor in de herfstvakantie.

Kunst aan Bed

Helaas zijn er in onze gemeente een aantal langdurige zieken. Bedlegerige patiënten die fysiek niet in staat zijn een evenement te bezoeken. Het idee is om een aantal van deze patiënten te verblijden met een korte presentatie van een Kunstenaar aan Bed. Een geweldig initiatief dat is aangedragen door een patiënt en waar het Cultuur Platform graag gehoor aan geeft. Samen met Stichting De Boei wordt dit op dit moment in gang gezet en is er een oproep uitgegaan naar kunstenaars en muzikanten, want alle kunstdisciplines zijn mogelijk. Van muziek, schilderkunst, een kort verhaal tot gedicht of een voordracht over beeldende of fotografie kunst. Er zijn al een aantal kunstenaars die hier aan mee gaan werken en dat is geweldig. Bij deze nogmaals een oproep aan een ieder die mee wil doen. Voor aanmelding en/of vragen: secretariaat@cultuurplatformbunschoten.nl.

Oproep: komt u het Cultuur Platform versterken?

Dat burgers hun steentje bij willen dragen op cultureel gebied, is zoals de gemeente het graag ziet. Het overheidsbeleid is immers gericht op dit ‘participeren’. Het Cultuur Platform wordt gerund door alleen vrijwilligers. Willen het Cultuur Platform in de toekomst nieuwe plannen kunnen uitvoeren is er dringend behoefte aan enthousiaste vrijwilligers. Wilt u een keer meehelpen bij een cultureel evenement, cultuureducatie of bijvoorbeeld de Kunstroute? Laat dit dan weten. Uw hulp is zeer welkom! Stuurt u een email naar: secretariaat@cultuurplatformbunschoten.nl voor meer informatie.

Op de hoogte blijven? Via social media houden we u op de hoogte van onze activiteiten. Waarbij onze facebook-pagina centraal staat. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Stuurt u dan een email naar: secretariaat@cultuurplatformbunschoten.nl

Post Comment