Cultureel Café Muziektheater – Dr Zhivago

Op donderdagavond 9 maart werd in the VAN Studios een culturele avond georganiseerd vol muziektheater. Een Cultureel Café over het tragische, maar ook romantische en meeslepende leven van Doctor Zhivago naar het wereldberoemde boek van de Russische schrijver Boris Pasternak.

Het was een geweldige avond. We hebben al vele enthousiaste reacties ontvangen. Wie weet kunnen wij volgend jaar Irena en Hans weer verwelkomen in Spakenburg!

Het was een betoverende voorstelling met zang en accordeonspel van Irena Filippova, Hans Visser op gitaar. Twee Utrechtse muzikanten en theatermakers. Een klein maar fijn gezelschap die hun versie van het wereldberoemde verhaal graag op hun manier aan u vertellen.

Doctor Zhivago
Het verhaal van Doctor Zhivago kent nagenoeg iedereen. Het verhaal speelt zich in de tijd van de Russische revolutie. Begeleid door historische foto’s en filmfragmenten uit die tijd wordt het meeslepende leven van Pasternak’s alter ego uitgebeeld. De in Rusland geboren Irena bezocht samen met Hans Visser de historisch locaties waar het verhaal zich heeft afgespeeld. De door Visser en Filippova geschreven teksten worden dan weer in het Nederlands, dan weer in het Russisch door Irena gezongen. Haar Nederlands is perfect en haar stem ontroerend.

De wereldberoemde liefdesroman van de Russische schrijver Boris Pasternak (1890-1960) werd, omdat publicatie in Rusland verboden was, in 1957 in Italië gepubliceerd. Het boek werd vrijwel direct wereldwijd een bestseller en het duurde niet lang voordat het ook verfilmd werd onder regie van David Lean. De film bleek evenzo een enorme kaskraker. In het theaterstuk van Visser en Filippova wordt het verhaal in een historisch perspectief geplaatst. De roerige Russische jaren in het begin van de vorige eeuw staan centraal. Het decor en de muziek beelden het verhaal van de Russische revolutie uit en volgt de voetsporen van de levensreis die Doctor Zhivago (in Pasternak’s roman) heeft gemaakt. Hiervoor worden foto’s en filmbeelden van historische locaties gebruikt. Filippova vertolkt de songs in het Russisch en Nederlands.

Russisch muziektheater
Filippova en Visser maken nu al tien jaar theaterprogramma’s over Rusland. Met de voorstelling Doctor Zhivago vieren zij hun jubileum. Zij hebben van het omstreden boek van Boris Pasternak, dat geldt als een hoogtepunt in de wereldliteratuur uit de vorige eeuw, indrukwekkend muziektheater gemaakt.

Post Comment